Sport

Ännu en ifrågasatt landskamp

Demonstranter protesterade mot Irans regim utanför Friends Arena i Solna inför fotbollslandslagets landskamp mot Iran förra året. Arkivbild.
Demonstranter protesterade mot Irans regim utanför Friends Arena i Solna inför fotbollslandslagets landskamp mot Iran förra året. Arkivbild.

Borta är tiden då idrott och politik inte hör ihop.Fotbollslandslaget verkar dock ducka för det.Turkiet är den senaste i raden av kontroversiella motståndare.

Uefa har 54 medlemsländer, Fifa har sammanlagt 209 medlemsförbund – ändå verkar det svenska fotbollslandslaget alltid lyckas hitta omstridda motståndare.

Efter de senaste årens kritiserade möten med Saudiarabien, Bahrain och Iran väntar nu Turkiet, som drabbats hårt av flera dåd den senaste tiden och närheten till kriget i Syrien, i en landskamp i just Turkiet.

TT: Måste man hela tiden möta de här kontroversiella länderna, landslagschef Lars Richt?

– Nej, det måste man inte. Men det är inte så lätt att hitta ett lämpligt motstånd för en bortamatch i mars. Det måste vara ett bra motstånd, hyfsat klimat, och så ser vi naturligtvis över allt runt omkring, säger Richt.

Flyttas inte

– Vi är mer vaksamma på det politiska i dag, ända sedan matchen mot Saudi har vi varit det. Vi pratar säkerhet och politik och funderar om det verkligen går att möta ett visst land, och efter samtal med landets egna förbund, Uefa, Utrikesdepartementet och svenska ambassaden tar vi beslut. I detta fall så tycker alla att matchen kan spelas, det är till exempel fortfarande turkiska lag kvar i Europa League och Gais är där på träningsläger nu, så det finns inget skäl att försöka flytta matchen. Vi pratade om det efter dådet i januari, och kom då fram till att spela den som tänkt.

Förbundskapten Erik Hamrén är inte orolig över att åka till Turkiet, trots den senaste tidens attentat.

– Det säger sig självt, när det handlar om våld och terror så är det ingenting positivt oavsett var det sker. Det är inte optimalt. Men jag är inte rädd, jag litar på de människor som har ansvaret för det här, säger Erik Hamrén.

Orolig värld

Lars Richt känner sig också trygg med de rekommendationer de har fått.

Och han tycker inte man kan särskilja idrott och politik.

– Nej. Det är klart att det blir politik i det, oavsett vad vi säger eller gör. Det är en orolig värld vi lever i. Terror finns överallt, även om det varit frekvent i Turkiet på sistone, men vi har noga övervägt vilka länder vi kan möta.

TT: Ni kommer inte möta Nordkorea, alltså?

– Nej, det finns inte planerat.