Nyheter Världen

Ännu en svart dag i Syrien

Syriska flyktingar hämtar vatten i ett läger i Jordanien. Sedan inbördeskriget bröt ut 2011 har över 280 000 människor flytt. Arkivbild.
Syriska flyktingar hämtar vatten i ett läger i Jordanien. Sedan inbördeskriget bröt ut 2011 har över 280 000 människor flytt. Arkivbild.

Minst 25 civila, inklusive fyra barn, dödades och ytterligare omkring 120 människor skadades när rebeller på fredagen attackerade regeringskontrollerade delar av den syriska storstaden Aleppo.

Uppgiften kommer från den Londonbaserade regimkritiska Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Attacken genomfördes trots att den 72 timmar långa vapenvila som för närvarande råder inte är över. Vapenvilan är utlyst av den syriska armén med hänvisning till den muslimska högtiden Eid och skulle ha gällt till midnatt (lokal tid) mellan fredag och lördag. Men enligt SOHR har flera överträdelser av vapenvilan gjorts ända sedan den inleddes – främst i och runt om Aleppo – med flera dödsoffer på båda sidor i den delade staden.

Tidigare under dagen rapporterade SOHR att minst 22 personer dödats i luftangrepp mot den al-Qaida-kontrollerade staden Darkush. Många ska också ha skadats i attackerna och dödstalet väntas stiga.

Darkush, nära den turkiska gränsen i nordvästra Syrien, hålls av den al-Qaida-anknutna gruppen al-Nusra-fronten och allierade rebellgrupper. SOHR hade inga omedelbara uppgifter om vem som ligger bakom flygattackerna, men uppger att det troligen är syriska regeringsstyrkor eller Syriens allierade Ryssland, snarare än den USA-stödda rebellkoalitionen.