Nyheter Världen

Ännu ingen hajj-lösning för iranier

Under vallfärden vandrar de muslimska pilgrimerna sju gånger runt Kaaba i Stora moskén i Mecka.
Under vallfärden vandrar de muslimska pilgrimerna sju gånger runt Kaaba i Stora moskén i Mecka.

En iransk delegation har lämnat Saudiarabien utan avtal för sina landsmän om att få delta i den muslimska pilgrimsvandringen hajj i år. Det är andra gången som de rivaliserande makterna i Mellanöstern misslyckas med att nå en uppgörelse.

Relationerna mellan länderna försämrades allvarligt sedan hundratals iranier dödades i trängseln under förra årets hajj. Det blev ännu kyligare när Saudiarabien bröt de diplomatiska förbindelserna sedan dess ambassad i Teheran i januari stormades av iranier som var upprörda över att saudierna låtit avrätta en shiamuslimsk förkunnare.

Tvisten skapar en ny arena för missnöje mellan den konservativa sunnimuslimska monarkin och den shiamuslimska republiken Iran, som stödjer motsatta partier i Syrien och andra regionala konflikter.

"Fortfarande tid"

"I gryningen på fredagen uttryckte den iranska delegationen sin önskan att återvända hem utan att underteckna protokollproceduren", skriver den officiella saudiska nyhetsbyrån.

Den iranska delegationsledaren Said Ohahi säger till den officiella nyhetsbyrån Irna att det fortfarande finns tid fram till söndag kväll att nå en överenskommelse.

Beskyllningar

Saudiarabien skyllde dödläget på Iran.

– Vi bevittnade en brist på seriositet hos den iranska sidan i hanteringen av frågan. Det är ännu ett försök från deras sida att politisera hajj, säger undersekreteraren Abdulmohsen Alyas på det saudiska informationsdepartementet.

"Flera förslag"

Efter ett tidigare misslyckat försök den här månaden att enas om villkoren för hajj beskyllde det iranska ledarskapet Saudiarabien för uppskovet och uttryckte "allvarlig oro" för iranska pilgrimer.

Det saudiska hajjdepartementet säger att en rad förslag har lagts fram, som att erbjuda iranier elektroniska visa, en uppgörelse om flygtransporter för pilgrimer och schweizisk diplomatisk representation för iranier i Mecka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset