Nyheter Världen

Ännu kommer flyktingar till Grekland

Frivilliga hjälper flyktingar som kommit från Turkiet iland på den grekiska ön Lesbos på söndagen.
Frivilliga hjälper flyktingar som kommit från Turkiet iland på den grekiska ön Lesbos på söndagen.

EU:s nya flyktingplan har nu trätt i kraft som innebär att alla flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland och inte söker asyl där ska kvarhållas innan de skickas tillbaka.Men flödet av människor till de grekiska öarna fortsätter – och Grekland säger att landet behöver mer tid.

Polis på den grekiska ön Lesbos uppgav att cirka 800 flyktingar anlänt över havet på söndagen, den första dagen för avtalet mellan Turkiet och EU. En av dem som kom dit med sin fru och två barn, syriern Gatan, säger att de struntat i varningar de hört i Turkiet om att det nya avtalet gör att de kan gripas.

– Vi kunde inte stanna i Turkiet. Vi vill åka till Tyskland eller Frankrike, säger han.

I en grymt vittnesmål om faran med resorna hittades två små syriska flickor drunknade, och två andra syrier dog av hjärtinfarkt efter överresan, rapporterar AFP.

Hårt kritiserat

Från och med söndagen ska flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där kvarhållas innan de återförs till Turkiet. Men när återförandena börjar, vilket var tänkt i början av april, ska EU ta emot en annan flykting som är i Turkiet för varje flykting som återförs. I utbyte får Turkiet bland annat EU-stöd på tiotals miljarder kronor och påskyndade förhandlingar om medlemskap i unionen.

Avtalet har kritiserats fränt ur juridisk synpunkt av hjälp- och människorättsorganisationer, och många tvivlar på att det ens är praktiskt genomförbart.

Premiärminister Alexis Tsipras sade till sina ministrar, sent på lördagen, att de skulle förbereda sig på att börja skicka tillbaka människor dagen därpå. Men grekiska tjänstemän säger att de behöver mer tid till förberedelser.

– En sådan här plan kan inte sättas i verket på bara 24 timmar, säger Giorgos Kyritsis, talesperson för regeringens samordnande organ för migration.

Väntar på förstärkning

Grekland väntar nu också på förstärkning från EU-länderna i form av tusentals tjänstemän som ska placeras ut på de grekiska öarna för att planen ska gå att driva igenom.

– Vi vet fortfarande inte hur planen ska drivas igenom rent praktiskt, säger en poliskälla på ön Lesbos.

– Framförallt väntar vi på den personal som Europa har lovat oss, så att vi snabbt kan hantera asylansökningar, översättare, advokater, poliser – för vi kan inte göra detta själva.

Petros Giannakouris/AP/TT
Flyktingar som kommit från Turkiet till den grekiska ön Lesbos på söndagen.

Läs också