Sport

Äntligen derbyseger, Helsingborg

Jordan Larsson firar sitt mål i Skånederbyt mellan Helsingborg och Malmö.
Jordan Larsson firar sitt mål i Skånederbyt mellan Helsingborg och Malmö.

En gedigen försvarsinsats plus pigga kontringar gav Helsingborg segern i Skånederbyt mot Malmö. Matchen slutade 2–1. Det var första derbysegern på nio försök för Helsingborg.– Jag är mycket nöjd med vår insats, sade tränaren Henrik Larsson.

Sonen Jordan Larsson visade vägen med 1–0 redan efter tre minuter, hans fjärde allsvenska mål i år. Två av de tidigare kom hemma mot AIK, en högklassisk frispark och ett skott som ingen målvakt haft en chans på. Målet i Skånederbyt var också grannlåt. Inlägg från vänster och unge Larsson drog den på volley med vänstern. Johan Wiland i MFF-målet chanslös där.

– Det gläder mig att han inte gick på full kraft utan placerade dit den. Och sedan var det ett fantastiskt inspel av(Martin) Christensen, sade Henrik Larsson om Jordans mål.

Händelserikt

Och faktiskt hade Wiland varit lika chanslös om Christensens fullträff några minuter senare gått några centimeter lägre. Bollen tog i ribban.

Med kvarten kvar till halvtidsvilan hände mycket.

Förutom ribbträffen var Linus Hallenius på god väg att snappa upp en för kort bakåpassning, drogs tydligt i armen av MFF-försvararen Rasmus Bengtsson i straffområdet. Men domaren Martin Strömbergsson friade.

Låter som hemmalaget var det spelförande. Inte alls. Malmös bollinnehav var överlägset, problemet för det guldtippade laget var att man inte hade mer än ett skott på mål. I första halvlek.

– De fick matchen dit de villa. Tungt, först käftsmällen mot Häcken i cupfinalen och nu detta, sade Malmös Anton Tinnerholm

Hemmalaget hade tre skott mot mål plus ribbträffen. Och nästan öppet mål med kvarten kvar. Men chansen att utöka ledningen brändes.

– Vi visste att de skulle ha mycket boll, men vi hanterade det fullt ut, sade Henrik Larsson, mycket nöjd.

Malmö körde fast

Malmö fastnade helt i HIF-försvaret och var inte alls lika dominanta i slutskedet av derbyt. Då anade publiken ljudligt (11 000 och fullsatt) att Helsingborg skulle spräcka en negativ statistik, nio raka derbyn utan seger. Vilket syntes ännu tydligare när hemmalaget kontrade fyra mot fyra och nyss inbytte Matthew Rusike drog in 2–0. Magnus Wolff Eikrem reducerade på övertid.

Nu har managern Henrik Larsson alltså vunnit Skånederbyt för första gången som tränare. Han gjorde det ett par gånger som spelare, 1993 och 2009.