Sport

Äntligen seger för Sauveur

Efter fyra raka andraplatser var det dags för en storloppsvinst för Sauveur och Åke Lindblom.På söndagen vann sexåringen Ulf Thoresens international på Jarlsbergbanan i Tønsberg.– Äntligen, det här har han verkligen gjort sig förtjänt av, sade tränaren och kusken Åke Lindblom.

Sauveur krossade norska hemmafavoriten Papagayo E efter att ha travat utvändigt om honom. På sista långsidan skruvade Lindblom upp tempot rejält och slog klorna i ledaren.

– Jag var rätt nöjd med att komma fram utvändigt ledaren så pass lätt, kände redan 500 meter kvar att vi skulle slå Papagayo men visste inte vad hästarna bakom hade kvar. Samtidigt litade jag på min häst som sällan släpper någon förbi sig på upploppet, sade Lindblom.

Sauveur kopplade ett rejält segergrepp i sista kurvan och vann säkert på fina 1.11,3. Det var fjärde 1.11-tiden i år över medeldistans.

In i världseliten

Sexåringen har i år tagit steget in i världseliten. Visserligen har det "bara" blivit två segrar och fyra andraplatser men motståndet har varit tuffast tänkbara. I Olympiatravets final fick han ge sig mot Your Highness. Därefter har han fått stryk av topphästarna Bird Parker och Propulsion.

Vid varje förlust har Sauveur levererat grymma prestationer.

– Jag tycker han blir lite bättre för varje lopp. Nu får han två veckor helt fri i hagen, sedan börjar jag träna honom lite och kolla på framtida lopp. Han brukar behöva en månad mellan varje lopp och vi kör vidare på det, sade Örebrotränaren.

I Prix d’Amerique-tankar

Lindblom har tankar på att tävla i Frankrike i vinter och helst i Prix d’Amerique sista söndagen i januari nästa år. Men Sauveur har än så länge en låg prissumma, 3,6 miljoner kronor, vilket inte räcker för en plats i det tuffa långloppet över 2 700 meter.

– Hästen behöver springa in mer pengar, så är det. Men det finns en hel del fina lopp att välja på i sommar och höst i Sverige. Jag hoppas sedan att han kan starta i något lopp på Vincennes i vinter, vi får se i vilket. Tror att han kommer att passa utmärkt på banan som är underbar.

Fjolårets världsmästare Papagayo E, körd av Ulf Ohlsson, floppade åter och slutade först på femteplats.

– I dag var han inte bra, det är bara att konstatera, sade svenske toppkusken.

V75-omgången i Norge innehöll flera tunga favoritvinnare och det blev ingen utdelning på fem rätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset