Nöje

Ätbara julklappar du kan göra själv hemma

Sylt, chutney, kryddor – många julklappar kan göras enkelt på egen hand. En personlig och god present.


 

Julig nötblandning

Till 3,5 dl

1 dl valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl osaltade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl  russin
1 dl kokosflingor
0,5 dl glögg
2 krm salt

Tillagning
1. Blanda nötter och ­russin.
2. Hetta upp en torr stekpanna. Tillsätt nötblandning, glögg och lite salt. Sänk värmen något så att nötterna inte bränns vid. Rör om tills vätskan torkat in.
3. Låt svalna. Förvara i tättslutande kärl.


 

Saffransdoftande bröd

4 halvbröd (el. två stora)

50 gram jäst
1 äpple
2 citroner
1 l ljummen mjölk
3 fpk saffran à 0,5 gram
1½ msk salt
2 msk strösocker
1,5 liter vetemjöl
2 dl vetemjöl till utbakning
1 ägg till pensling
2 dl grovhackade sötmandlar

Brödform (på bilden trä)

Tillagning
1. Värm mjölk fingervarmt. Riv gult citronskal. Kärna ur och riv äpple.
2. Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt mjölk och rör ut jästen.
3. Tillsätt citronskal, äpple saffran, socker och salt. Blanda med mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
4. Häll mjöl på bakbord och bearbeta degen en kort stund. Fördela degen i formar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°.
6. Vispa upp ägg i en kopp med gaffel. Pensla bröden med äggvisp. Strö över mandel. Grädda i ugn i cirka 30 minuter.


 

Hallon och vinbärssylt

Till 6 dl

½ kg hallon
Saften av en halv
citron
½ kg röda vinbär
5 dl syltsocker

Tillagning
1. Pressa citronjuice i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser.
2. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka i cirka 10 min. Rör om.
3. Häll upp i rengjorda ­burkar. Förslut väl.


 

Päronchutney

Till 4 dl

6 päron
½ tsk chilipulver
Saften av 1 citron
2 msk strösocker
6 cm färsk ingefära
salt

Tillagning
1. Kärna ur och tärna päron. Skala och finhacka päron.
2. Pressa citron i en tjockbottnad kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda cirka 15 minuter.
3. Häll upp i rengjorda burkar. Förslut väl.


 

Annes grötblandning

40 portioner
½ l liter quinoa
½ liter linfrön
½ liter solroskärnor
½ liter pumpakärnor
1 liter hel bovete

Blanda alla ingredienserna.

Förvaring: Torrt och mörkt.

Passar till: Frukt, mjölk, grötkrydda.

Tillagning
1. Mät upp 0,75 dl per portion.
2. Häll boveteblandningen i en kastrull och fyll på med dubbla mängden vatten, så att det precis täcker grynen. Koka upp och låt sjuda i 10–15 ­minuter.
3. Servera gärna frukt, grötkrydda och mjölk till.

Grötkrydda
3 dl mald kanel
1½ dl mald ­kardemumma
3 dl kokosflarn

Tillagning
1. Hetta upp en torr stekpanna.

2. Rosta ingredienserna i cirka 3 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Akta så att det inte bränns vid.

Mer om Jul Julklapppar