Nyheter Världen Sverige

Även polisen kritisk mot Säpo

Säpo får kritik för att varken socialtjänsten eller polisen får tillräcklig information om barn som återvänder från IS. Arkivbild.
Säpo får kritik för att varken socialtjänsten eller polisen får tillräcklig information om barn som återvänder från IS. Arkivbild.

Säpo får kritik från både socialtjänst och polis för hanteringen av barn som återvänder till Sverige från IS-kontrollerade områden. Säpo tillbakavisar dock kritiken.

Kritiken handlar om att barn återvänt till Sverige från IS-kontrollerade områden, utan att den lokala socialtjänsten fått tillräcklig information om det. Även inom polisen finns kritik mot att Säpo inte delar med sig av information om barnen.

– Det är väldigt illa. Det kan ju få katastrofala följder naturligtvis så den informationen måste myndigheter dela med varandra, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordost i Göteborg, till SVT Nyheter Väst.

– Jag hade önskat mig bättre samarbete. Jag tycker att det är mycket envägskommunikation från vår sida.

Tillbakavisar kritiken

Säpo håller dock inte med, snarare blir kommunikationen mellan myndigheterna allt bättre, enligt pressekreteraren Fredrik Milder.

– Självklart finns alltid förbättringsmöjligheter. Men att vi inte skulle dela information skulle motverka vårt eget arbete, säger han till TT.

– När det gäller minderåriga, kan och gör Säkerhetspolisen orosanmälningar till socialtjänsten. Dessutom har vi ett samarbete där information kan gå till polisen, som sedan i sin tur kan samarbeta med socialtjänsten i särskilda ärenden.

Däremot, fortsätter Milder, finns i vissa fall hinder i form av förundersökningssekretess eller annan lagstiftning.

– Lagstiftningen styr ju vårt arbete, men vi försöker ändå alltid dela så mycket information vi kan så brett som möjligt, säger han.

Kräver åtgärder

Enligt SVT handlar det uppskattningsvis om minst 60 svenska barn, som antingen finns eller har varit hos terrororganisationen. Ett tiotal barn ska ha kommit tillbaka till Västsverige, ett av dem ett äldre syskon till den treåring som dog i Syrien när han lekte med en handgranat.

Även från politiskt håll kommer reaktioner med anledning av kritiken. Roger Haddad, rättspolitisk talesman för Liberalerna, har nu ställt en riksdagsfråga till inrikesminister Anders Ygeman (S), där han kräver åtgärder från regeringen.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att inte ens polisen får del av Säkerhetspolisens information, säger Haddad till TT.

– Jag tycker det är ett lotteri. Det får inte vara godtyckligt beroende på vilken kommun eller region det handlar om.