Sport

Även Vylegzjanin pekas ut som dopad

Maxim Vylegzjanin under OS i Sotji. Arkivbild.
Maxim Vylegzjanin under OS i Sotji. Arkivbild.

Nu släpps ytterligare ett namn på de ryska medaljörerna i Sotji som sägs ha varit dopad. Det är skidstjärnan Maxim Vylegzjanin som tog tre silver i hemma-OS.

Det är den tidigare chefen för antidopningslaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtjenkov, som berättar för den ryska tidningen Sport-Express, som Expressen tagit del av, att en av minst 15 dopade ryska medaljörerna i Sotji är Vylegzjanin. Han kom tvåa i femmilen, stafetten och i sprintstafetten. Tidigare har Rodtjenkov pekat ut guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov.

Vylegzjanin följde upp sina Sotji-silver med att ta guld i skiathlon i VM i Falun 2015. Han vann även världscuploppet över 15 km i Falun tidigare i våras.

Bytte ut urinprov

För en månad sedan berättade Rodtjenkov för New York Times att minst 15 ryska medaljörer i Sotji varit med i ett statsunderstött dopningsprogram inför OS. Rodtjenkov sade då att han och andra bytt ut ryssarnas urin vid dopningslaboratoriet i Sotji för att inte dopningen skulle upptäckas. Bland de dopade fanns Legkov men också guldmedaljörer i bob och skeleton samt hela damlaget i ishockey.

I Sport-Express säger Rodtjenkov att han meddelat den internationella antidopningsorganisationen Wada vilka substanser de ska leta efter i blodproverna som togs under OS. Enligt Rodtjenkov fick idrottarna en cocktail med flera olika anabola steroider. Förutom Wada har USA:s justitiedepartement inlett en utredning om misstänkt rysk statsunderstödd dopning.

"Dumma påståenden"

Den tyska tv-kanalen ARD, som avslöjade systematisk dopning inom rysk friidrott, visar i en ny tv-dokumentär att man har bevis för att Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko har varit direkt inblandad i att dölja dopning inom rysk idrott. Mutko slår tillbaka mot anklagelserna och säger till ryska nyhetsbyråer att det handlar om "en medveten attack mot Ryssland".

– Hur skulle jag kunna dölja dopning? Förstöra för mig själv? Det är dumma påståenden, säger Mutko, enligt Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset