Sport

Åkarna hyllade Stockholmstävlingen

Tävlingen i Hammarbybacken fick beröm av åkarna.
Tävlingen i Hammarbybacken fick beröm av åkarna.

"Bästa tävlingen jag kört", "fantastiskt", "amazing" – åkarnas lovord haglade över parallellslalomtävlingen i Stockholm.Och med största sannolikhet blir det en ny tävling nästa år.– Men då måste det bli dubbelt så stora läktare, säger André Myhrer.

Att de fyra svenska deltagarna var överväldigade över publikstödet från de drygt 6 000 åskådarna var inte oväntat. Men även kollegorna var väldigt nöjda med arrangemanget och med den fina stämningen.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka, säger segraren i herrtävlingen, österrikaren Marcel Hirscher.

– Såna här tävlingar tar sporten närmare publiken.

Svenska skidförbundet vill arrangera parallellslalomtävlingar i Hammarbybacken i fyra år framöver. Då alla inblandade var överens om att arrangemanget var lyckat kan man räkna hem nästa års tävling, som då är tänkt att gå i slutet av januari.

OS-guld är målet

Svenskarna lyckades väldigt bra, med tre av fyra åkare på prispallen – Frida Hansdotter och André Myhrer tvåa och Maria Pietilä Holmner trea.

De har tränat extra på just parallellslalom inför tävlingen. Målet var dels att lyckas i Stockholm, dels att börja bygga inför OS i Pyeongchang om två år då det för första gången ska vara en alpin lagtävling i just parallellslalom.

– Ett övergripande mål är att vi ska ta det historiska guldet 2018, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

– Vi har ju varit framgångsrika i lag.

Bred kunskap

TT: Varför lyckas svenskarna i just parallellslalom?

– Våra åkare har en bred kunskap som skidåkare, de fostras i alla grenar, menar Eliasson Winter.

För att nå målet om OS-guld kommer de svenska landslagsåkarna att få träna specifikt på parallellslalom under säsongerna fram till OS.

Eliasson Winter tror att parallellslalom är en tävlingsform som är viktig för framtiden.

– Det är ett sätt för oss att nå publiken. I stället för att flytta publiken så flyttar vi på sporten till publiken i städerna.