Nyheter Sverige

Åkesson får kalla handen av Pride: "Delar inte vår värdegrund"

Jimmie Åkesson öppnar upp för att Sverigedemokraterna ska delta i pridetåget, men får kalla handen från Stockholm Pride. 
Jimmie Åkesson öppnar upp för att Sverigedemokraterna ska delta i pridetåget, men får kalla handen från Stockholm Pride. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för att partiet ska kunna delta i årets pridefirande. Men hans idéer möts av kalla handen. "Jimmie Åkesson har inte förstått värdet av hbtq-personers rättigheter", säger Christian Valtersson, ordförande i Stockholm Pride.

Åkessons utspel gjordes samband med onsdagens partiledardebatt där flera talare tog upp massmordet på gayklubben i Orlando i USA. Statsminister Stefan Löfven berättade att han i år för första gången i egenskap av statsminister planerar att gå i pridetåget i Stockholm, som i fjol lockade 45 000 deltagare och nästan en halv miljon åskådare.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor avslöjade också att hon avser att gå i tåget.

Sverigedemokraterna har inte deltagit tidigare, men Åkesson säger att partiet "kan överväga att delta i pridetåget". Samtidigt uppger han partiet varit utestängt från "hela pride".

– Så vi får väl avvakta ett besked från dem, säger han.

Christian Valtersson, ordförande i Stockholm Pride, säger att det enbart är "aktörer som delar Stockholms Prides värdegrund" som kan delta.

– Sverigedemokraterna delar inte vår värdegrund, säger han.

Pridebasen tillägger att det "vore ganska meningslöst" för ett parti att delta som "kallat Stockholm Pride för ett vulgärjippo, perverst och ifrågasätter i synnerhet transpersoners rättigheter".