Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Förundersökningen om eventuellt mutbrott välkomnas av utrikesminister Margot Wallström själv, av statsministern och oppositionen.M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker inte att det är rätt tillfälle för misstroendevotum men från vissa håll höjs röster om att utrikesministern bör ta timeout.

Riksenheten mot korruptions förundersökning gäller "om givande respektive tagande av muta för att utreda om brott har begåtts". Det finns dock enligt chefsåklagare Alf Johansson ingen misstänkt person.

– Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt, säger han.

Institutet mot mutor vill att åklagaren även granskar uppgifter om att Kommunals ordförande Annelie Nordström av regeringen utsågs till ordförande i en analysgrupp om framtidens arbete, bara några veckor efter det att Wallström fick sin lägenhet av Kommunal, rapporterar TV Nyheterna. Uppdraget innebär ett arvode på 72 000 kronor.

– Som företrädare för allmänheten ska man inte ens hamna i närheten av sådana situationer där ens objektivitet kan ifrågasättas. Det här väcker ju också frågetecken kring Kommunals intresse i att erbjuda den här lägenheten, säger institutets generalsekreterare Helena Sundén till TV4.

Wallström välkomnar

Margot Wallström vill inte uttala sig mer än i ett kort skriftligt uttalande: "Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat".

Statsminister Stefan Löfven tycker inte att Margot Wallström behöver ta timeout.

– Nej, det är bra att den här frågan utreds, och nu får vi se vad utredningen ger och under den tiden ska Margot Wallström fortsätta att göra sitt arbete, sade han när han sent på kvällen anlände till Davos i Schweiz för att delta i Världsekonomiskt forum under två dagar.

På frågan om hur han tror att väljarna ser på det som hänt sade statsministern:

– Det är omöjligt för mig att veta. Det är viktigt att utredningen får starta, och klargöra.

Från Moderaternas håll anser tre M-distrikt liksom Moderata ungdomsförbundet att ett misstroendevotum ska riktas mot Wallström. M-ledaren Anna Kinberg Batra håller inte med.

– Vi utesluter inte att någon gång använda misstroendeinstrumentet, men det är inte aktuellt nu. Jag tycker i princip att det ska vara stora, uppenbara och främst politiska skäl som ligger till grund för att använda misstroendeinstrumentet.

Uppmanas ta timeout

Såväl Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström som Kristdemokraternas motsvarighet, Lars Adaktusson, vill dock se att Wallström "reflekterar över sin situation" och tar timeout.

– Hon bör ta en paus, och ta ett steg tillbaka. Av respekt för rättstaten tycker jag. Dessutom, det här är en väldigt tuff process på ett personligt plan, med stor turbulens och stor påverkan, säger Wikström.

Det finns dock inget i vare sig regeringsformen eller riksdagsordningen som säger att ett statsråd måste kliva av för att en förundersökning inletts, säger grundlagsexperten Magnus Isberg.

– Sedan är en förundersökning inte så förfärligt allvarligt, även om det naturligtvis inte är så bra för statsrådet, säger Isberg.

Maja Suslin/TT
Chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption.
Pontus Lundahl / TT
Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson. Arkivbild.
FREDRIK PERSSON / TT
Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström. Arkivbild.