Nyheter Sverige Sverige-topp

Åklagare: Terrormisstanke håller inte

En 35-årig man som greps på fredagsmorgonen av gränspolis på Arlanda har försatts på fri fot. Arkivbild.
En 35-årig man som greps på fredagsmorgonen av gränspolis på Arlanda har försatts på fri fot. Arkivbild.

En 35-årig man greps av gränspolisen på Arlanda, efterlyst i Ryssland misstänkt för terrorbaserad brottlighet. Men mannen släpptes snart på fri fot.– Jag bedömer att det som (Ryssland) beskrivit inte håller för en utlämning, säger åklagaren Ronnie Jacobsson till TT.

Mannen greps vid 7.30-tiden på morgonen vid passkontrollen på Arlanda, då han var på väg att resa ut ur landet. 35-åringen är i Ryssland misstänkt för terroristbaserad brottslighet och fanns med som efterlyst i Interpols register.

Lämnas inte ut

På fredagskvällen släpptes 35-åringen dock på fri fot. Det finns inte längre några misstankar mot honom, enligt åklagaren.

– Om han är misstänkt enligt rysk bedömning, det är en helt annan sak. Men i Sverige har vi inga förutsättningar att vare sig lämna ut honom eller att lagföra honom här, säger åklagaren Ronnie Jacobsson till TT:

Beslutet grundar sig både en bedömning av den information som lämnats av ryska myndigheter, men också på vad som kommit fram om 35-åringens person.

– Jag vill inte gå in mer i detalj, just på grund på hans person, säger Jacobsson.

– Han är fri att gå, det går inte att göra någonting med begäran om utlämning

Har förhörts

Mannen förhördes under eftermiddagen.

Jacobsson vill inte uppge vart mannen var på väg att resa, men har sagt han är rysk medborgare och har ett flertal medborgarskap. Enligt Aftonbladet är mannen även misstänkt för mord i Ryssland.

– Ja, jag har hört det men jag vill inte kommentera den uppgiften.

Åklagarmyndigheten har under dagen varit i kontakt med ryska myndigheter, som känner till beslutet om att släppa 35-åringen.

TT har sökt Rysslands ambassad i Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset