Nyheter Sverige

Åklagaren sågar hustruns vittnesmål

Lisa Holm mördades i en lada intill kaféet där hon jobbade. Den dömde 35-åringen nekar helt till brottet. Hans hustru uppger att Bilevicius var hemma vid tiden för mordet, men det finns en lucka på cirka 45 minuter där hon inte ger några hållpunkter. Arkivbild.
Lisa Holm mördades i en lada intill kaféet där hon jobbade. Den dömde 35-åringen nekar helt till brottet. Hans hustru uppger att Bilevicius var hemma vid tiden för mordet, men det finns en lucka på cirka 45 minuter där hon inte ger några hållpunkter. Arkivbild.

Det blev till slut ett förhör med den morddömde mannens hustru under hovrättens rättegång om mordet på Lisa Holm.Men det är oklart hur mycket vittnesmålet kommer att betyda för 35-åringen. Åklagaren tycker inte något nytt framkommit.

Hustrun till Nerijus Bilevicius var under en kort tid själv misstänkt för brott i samband med mordet. Hon friades sedan helt. Men hennes 35-årige make dömdes i Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för att ha mördat 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle. Han hävdar själv att han är oskyldig.

På fredagen förhördes hustrun av Göta hovrätt, via videolänk från en domstol i hennes hemland Litauen. Själva förhöret tog ungefär två timmar.

Det viktigaste i hustruns vittnesmål är var Nerijus Bilevicius befann sig efter klockan 18 den söndagskväll i juni då Lisa Holm mördades. Hon berättade att maken kom hem två gånger före klockan 18 för att hämta arbetsverktyg. Hon säger sig också vara säker på att han var hemma cirka en kvart före klockan 19. Då drack familjen kaffe utanför huset, och en bil körde förbi.

Kritisk mot polisen

Hustrun gav också bilden av att Bilevicus nog var hemma även mellan dessa tidpunkter, men återgav ingen speciell situation. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm tycker inte att förhöret ändrade något i bedömningen av vad som hänt.

– Hennes tidsuppgifter har varierat under hela utredningen. Nu är det upp till domstolen att värdera hennes uppgifter, säger Wennerholm.

Den dömdes hustru är kritisk till hur hon behandlades av polisen efter gripandet, bland annat att man hånfullt sagt "gästarbetare, gästarbetare".

Nerijus Bilevicius arbetsgivare, godsägare Arne Jönsson på Blomberg, vittnade också på fredagen. Han gav en mycket positiv bild av den morddömde.

– Jag har haft stor respekt för hans kunnande och arbete, och därför släppte jag honom lite närmare mig i ett tidigt skede. En mycket pålitlig person, sade Jönsson i hovrätten.

"Ville slå vad"

Bilevicius såg rörd ut när han hörde berömmet. Även Arne Jönsson kom med kritik mot polisen. Vid ett tillfälle ville en polisman slå vad om att Bilevicius inte skulle bli friad, uppger godsägaren.

Bland fredagens vittnen fanns även en dna-expert och en pensionerad polisman, som passerade kaféet på Kinnekulle strax innan Lisa Holm försvann. För en lekman verkade inget av dessa vittnesmål få avgörande betydelse. Rättegången avslutas på måndag.

Micke Larsson/TT
Journalister och allmänhet i kö vid säkerhetskontrollen inför fredagens förhandling i Göta hovrätt. Rättegången hålls i Skaraborgs tingsrätts lokaler i Skövde.