Nyheter Sverige

Åklagarna väver – mordåtalade nekar

Polisen har extra bevakning vid Göteborgs tingsrätt under rättegången om morden på en restaurang i Biskopsgården ifjol. Även ute i stadsdelen är polisen mera synlig än vanligt.
Polisen har extra bevakning vid Göteborgs tingsrätt under rättegången om morden på en restaurang i Biskopsgården ifjol. Även ute i stadsdelen är polisen mera synlig än vanligt.

Åklagarna väver en bild av vittnesmål, övervakningsfilmer, vapenbeslag, bakgrund och uppkopplade telefoner eller datorer. De anser att attacken mot Göteborgskrogen var planlagd. Men de åtta åtalade nekar helt.

Klockan var 22.22 den 18 mars förra året när två gärningsmän med automatvapen rusade in på restaurangen vid Vårväderstorget, i stadsdelen Biskopsgården. Skottlossningen bland restaurangens personal och gäster pågick i 30–40 sekunder. Två män dödades, åtta personer skadades fysiskt.

Just så dags var det tekniskt tyst och stilla i den lägenhet i Frölunda som, enligt åklagarna, användes som bas under planeringen av dådet. Ingen av alla mobiler som förekommer i utredningen var aktiv där, och datorn var avstängd.

"Förmöte" i lägenhet

Annat var det vid 19-tiden samma kväll. Då var de åtta åtalade samlade i lägenheten i vad åklagarna kallar ett "förmöte". I planeringen ingick att två av männen sedan åkte moped till en annan stadsdel och tände eld på bilar, för att avleda polisen.

Men två av polisens narkotikaspanare fanns vid Vårväderstorget. En av dem kom att se tre maskerade och beväpnade män försvinna från platsen i en röd bil, som de åtalade köpt några timmar tidigare. Den stulna bil man planerat att använda hade fraktats bort, så den röda fick köpas i hast.

Åklagarna anser att attacken riktades mot två män i ett rivaliserade kriminellt nätverk, som brukade finnas på krogen. En av dem hade dock gått därifrån en stund tidigare. Den andre sköts ihjäl. Det gjorde också en ung man, helt utan gängkoppling, som stod utanför och rökte.

I lokalen fanns gott om gäster som såg Champions League-fotboll på tv.

Skadade i skjutningar

En stund efter attacken började de inblandade telefonerna på nytt kopplas upp till masten närmast lägenheten i Frölunda, och datorn slogs på. Nästa dag såg en polisman den röda bilen i närheten, och härvan började nystas upp – enligt åklagarna.

De åtta männen nekar helt till brottet, men medger några sakförhållanden – som att de känner varandra.

Två av de åtalade hade skadats i skjutningar 2014. I utredningen förekommer också en man som var bland de fyra personer som sprängdes till döds i en bil i Torslanda förra sommaren, men enligt åklagarna var han inte inblandad i krogattacken.