Nyheter Sverige

Åldern central i barnvåldtäktsmål

De två personer som sedan i januari sitter häktade för grov våldtäkt mot en minderårig pojke i Alvesta i början av januari har nu åtalats. Arkivbild.
De två personer som sedan i januari sitter häktade för grov våldtäkt mot en minderårig pojke i Alvesta i början av januari har nu åtalats. Arkivbild.

I en kommande våldtäktsrättegång i Växjö blir åldersbedömning en central fråga.Åklagaren skriver upp åldern på de två åtalade med flera år. De bodde på samma HVB-hem som den minderårige pojke som enligt åtalet utsatts för grov våldtäkt.

– Min uppfattning är att båda är över 18 år, säger kammaråklagare Emma Berge.

Larmet om den misstänkta våldtäkten kom från personalen på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta den 4 januari. En tolvårig pojke hade varit ute i skogen med två äldre personer på boendet och kom tillbaka och berättade att han blivit våldtagen. På en 59 sekunder lång filmsnutt hade delar av förloppet dokumenterats – filmen hittades senare i de båda åtalades mobiler.

– Det man hör på filmen visar att det är en person som inte vill vara med om detta, säger åklagaren, som också hänvisar till annan teknisk bevisning.

Kräver utvisning

De åtalade hävdar att de är 15 respektive nyss 16 år fyllda. Men det tror inte åklagaren på. Hon kommer att kräva ett flerårigt fängelsestraff och därefter utvisning, något de inte kan dömas till om de är under 18.

Bilder från tandröntgen tyder på att de är 19 år, eftersom deras tandutveckling nått sin fulla mognad. Sådan medicinsk åldersbedömning är starkt ifrågasatt av läkarkåren. Felmarginalen kan vara upp till fyra år, påpekade Svenska Läkaresällskapet i en protestskrivelse till Socialstyrelsen i höstas.

Men åklagaren menar att det finns fler uppgifter som tyder på att de åtalade är över 18, bland annat att de på Facebook sagt sig vara äldre.

"Bristfälligt underlag"

– Min klient hävdar att han är 16 år och vår uppfattning är att åklagarens underlag för att påstå att han är äldre är bristfälligt, säger försvarsadvokat Claes-Göran Swenneby.

Hans klient medger sexuellt umgänge med pojken, men har inte uppfattat honom som minderårig. Därmed behöver domstolen även ta ställning till pojkens ålder.