Nöje TV

Årets farmare: Jag är väldigt stolt!

"Jag tycker att det är en rolig detalj att Ystad tar sitt andra guld på två veckor. Det är också kul att jag har vunnit en tävling med 7 000 sökande – och Frans vann en tävling med omkring 2 500 bidrag", säger "Farmen"-vinnaren Fredrik Rosenkvist med ett skratt. Pressbild.
"Jag tycker att det är en rolig detalj att Ystad tar sitt andra guld på två veckor. Det är också kul att jag har vunnit en tävling med 7 000 sökande – och Frans vann en tävling med omkring 2 500 bidrag", säger "Farmen"-vinnaren Fredrik Rosenkvist med ett skratt. Pressbild.

Säsongsavslutningen av TV4:s "Farmen" bjöd på två jämna dueller. Fredrik Rosenkvist vann över Nina Wahlin i semifinalen och slog sedan ut Lina Ilar i finalduellen. – Det känns helt fantastiskt, säger han till TT.

Genom 51 avsnitt har tittarna fått följa Fredrik Rosenkvists kamp tillsammans med – och mot – 15 andra deltagare i TV4:s "Farmen". Han har byggt hönshus, varit storbonde två veckor i rad och blivit framröstad som semifinalist av sina tidigare motståndare. I söndagens säsongsavslutning slog han först ut Nina Wahlin i semifinalen för att sedan segra över Lila Ilar i finalduellen.

När han ser tillbaka på resan minns han tävlingarna med stolthet.

– Jag var med och vann i fyra olika tävlingar om man räknar med grannfejderna. Den första grannfejden var nästan den roligaste, det är alltid roligt att vinna som lag, säger Fredrik Rosenkvist till TT.

Men det viktigaste han tar med sig från tiden på bondgården är mötet med alla djur.

– Särskilt den lilla katten Anders, kalven Palle, kossan Bechamel och hästen Rana, säger han.

"Djuren var viktigast"

Människor träffar man hela tiden, menar han, men djuren gjorde Fredriks tid på gården unik.

– Även om människorna var väldigt speciella så var det djuren som var det ovanliga och det var de som hade huvudrollen på farmen. Det hade inte varit någon farm utan djuren! Det märkte man tydligt när de åkte därifrån.

Nu är han tillbaka i vardagen. Han arbetar med gode män för ensamkommande flyktingbarn på Överförmyndarenheten i Lunds kommun och bor tillsammans med sambon Sara i en lägenhet i Ystad.

– Den skillnad som det har blivit i min vardag är att jag tänker mig för mer rent matmässigt och har större respekt för råvaror.

Han har fått en ökad förståelse för var maten kommer från.

– Nu tänker man mer på att den där skopan mjöl man slänger ner i sockerkakssmeten, den ligger det mycket jobb bakom – för att inte tala om den där fläskkotletten som åker i stekjärnet.

Fokuserade på äventyret

Fredrik är stolt över sin vinst, men också för att han kunde lämna tävlingen rakryggad.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna och satsade inte riktigt på det. Jag gjorde det för äventyret, för att få uppleva livet på landet och djuren.

I prispotten låg en halv miljon kronor. Pengarna som blir kvar när skatten är betalad går framför allt till amortering på bostadslånet, men också till en resa för Fredrik och Sara.

– Jag får aldrig bjuda henne på någonting annars för hon är så stolt, men hon lovade redan innan att jag skulle få bjuda henne på en resa om jag vann, säger han.

TV4
Fredrik Rosenkvist bjöd in flera vänner och bekanta för att se på finalavsnittet av "Farmen" hemma hos honom. I slutet av kvällen fick de anledning att fira – då Fredrik som vann finalduellen mot Lina Ilar och därmed hela tävlingen. Pressbild.
Eric Josjö/TV4
Årets "Farmen"-säsong avslutades med en semifinal mellan Fredrik Rosenkvist och Nina Wahlin – följd av en finalduell där Fredrik besegrade Lina Ilar. Pressbild.