Nöje

Årets "Musikhjälpen" drar igång

Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson leder årets upplaga av "Musikhjälpen". Från och med söndag ska de sända live, dygnet runt, i sex dagar. PRESSBILD.
Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson leder årets upplaga av "Musikhjälpen". Från och med söndag ska de sända live, dygnet runt, i sex dagar. PRESSBILD.

I dag drar "Musikhjälpen" i gång igen. För programledaren Kodjo Akolor blir det femte året i rad i glasburen. – Det är så fantastiskt härligt att se det bästa hos folk, säger han till TT.

I eftermiddag är det dags för starten av årets upplaga av "Musikhjälpen". Sedan 2008 har Sveriges Radios insamlingssatsning bara vuxit och vuxit. I år ska insamlingen och sändningen, som pågår dygnet runt i sex dagar, ledas av Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson.

Dirawi var med 2011 och 2012 medan Henriksson debuterade i sammanhanget i fjol. För Akolor blir det femte året i rad.

– "Musikhjälpen" är inte ett sådant där insamlingsprojekt där stora företag kommer in och bara "vi lägger 15 miljoner för att visa att vi bryr oss om människor" utan det är verkligen en gruppaktion. Det är de små beloppen som gör en stor sak, att folk är med och bidrar till det är häftigt, säger han.

Flykttema

Årets tema är "Ingen människa ska behöva fly undan klimatet".

– Under de senaste åren har 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatet. Ingen har missat att flykt är en av de stora frågorna i år men just den här aspekten av flykt har det inte pratats om lika mycket. Ju mer man lär sig desto mer förstår man också att allt har ett samband, säger Kodjo Akolor.

Temat har dock fått kritik och många har efterfrågat ett mer "allmänt" flyktingfokus.

– Så har det varit alla år jag har varit med, det är alltid något annat som folk säger att "det här borde ni ta, det här är stort nu". Men vi ska lägga fokus på det som folk inte uppmärksammar, säger Kodjo Akolor.

Summan ökar

Att "Musikhjälpen" har fått mer uppmärksamhet för varje år speglas också i hur mycket pengar som samlas in. Slutsumman har ökat varje år och i fjol landade den på drygt 34 miljoner kronor.

– För oss är ändå inte det viktiga hur mycket pengar som kommer in utan det viktigaste är att folk engagerar sig. Ju fler människor som är med, desto roligare blir det, säger Kodjo Akolor.

När programledarna i dag kliver in i glasburen, som i år är placerad i Linköping, väntar en tuff vecka med mycket jobb och lite sömn. Och som vanligt äter de enbart flytande föda, som en symbolisk uppoffring.

– Min ritual har blivit att försöka äta en fin middag innan jag går in, något väldigt gott så jag kan leva på det minnet under resten av dagarna när man dricker smoothie och soppa, säger Kodjo Akolor.

Årets "Musikhjälpen" pågår den 13–19 december och sänds live i Sveriges Radio P3 och SVT/SVT Play.

Mattias Ahlm/Sveriges Radio
"Det är så härligt att se det bästa hos folk. Att man inte bara överöses av negativitet, hat, rädsla och förakt utan att det är kärlek, värme och glädje", säger Kodjo Akolor som leder "Musikhjälpen" tillsammans med Gina Dirawi och Linnea Henriksson. PRESSBILD.