Nyheter Sverige Sverige-topp

Åtal efter vargattacken på Kolmården

En av vargarna i hägnet på Kolmårdens djurpark dagen efter olyckan då en anställd blev dödad av varg. Arkivbild.
En av vargarna i hägnet på Kolmårdens djurpark dagen efter olyckan då en anställd blev dödad av varg. Arkivbild.

Nästan fyra år efter vargattacken på Kolmårdens djurpark väcks åtal för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.En kvinnlig djurskötare dödades sommaren 2012 när hon ensam gick in till åtta vargar i varghägnet.

Den omskrivna vargattacken på Kolmårdens djurpark får nu sitt rättsliga efterspel. På torsdagen lämnar åklagaren in åtalet.

– Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på vartenda jäkla sandkorn. Det är en komplexitet i ärendet som har varit ganska betydande, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson.

Vem åtalet riktar sig mot vill han inte berätta, utan hänvisar till torsdagens presskonferens. Men redan för två år sedan delgavs en anställd vid djurparken misstanke om samma brott.

Var ensam

Den kvinnliga djurskötaren avled den 17 juni 2012 efter att ha blivit attackerad i varghägnet på Kolmården. Kvinnan, som var i trettioårsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i varghägnet när händelsen inträffade.

Efter händelsen framkom att vargarna redan tidigare visat aggressivt beteende mot en skötare vid ett tillfälle.

Attacken beskrevs när den hände som unik. Enligt Olof Liberg, vargexpert, fanns bara ett liknande fall i världen som inträffat några år tidigare i ett varghägn i Minnesota.

Kolmårdens vd Mats Olsson välkomnar att åtal väcks.

– Vi beklagar den otroligt tragiska händelsen och vi beklagar dessutom att polisutredningen tagit så lång tid. Med det sagt välkomnar vi att det äntligen fattas ett beslut så att vi även juridiskt kan ta ett nästa steg, säger Mats Olsson.

Stor påverkan

TT: Hur har attacken påverkat Kolmården?

– I sin initiala form jättemycket. Den kommer alltid att finnas med oss, säger Mats Olsson.

Fram tills dödsolyckan hade parkens besökare möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Den verksamheten har sedan olyckan upphört. Personalen har inte heller längre någon direktkontakt med varg.

Advokaten till kvinnans anhöriga uppger att familjen inte vill uttala sig med anledning av åtalet.