Nyheter Sverige Sverige-topp

Åtal för HVB-mord som väckt debatter

Mordet på en anställd på ett HVB-hem i Mölndal i januari leder nu till åtal. Arkivbild.
Mordet på en anställd på ett HVB-hem i Mölndal i januari leder nu till åtal. Arkivbild.

Nästa vecka ställs en pojke – eller ung man – inför rätta för mordet på ett HVB-hem i Mölndal.Att en 22-årig kvinna miste livet under ett arbetspass på hemmet ledde till en våg av reaktioner.

Den misstänkte gärningsmannen uppger själv att han är 15 år, men enligt en utredning hos Migrationsverket är han vuxen.

– Min bedömning är att han i vart fall är 18 år, men det är tingsrätten som sedan ska pröva det, säger kammaråklagare Linda Wiking, vars åtal omfattar både mord och mordförsök.

Debatt om ensamjobb

Det var en stökig och blodig brottsplats som mötte poliserna i huset i centrala Mölndal på morgonen den 25 januari.

Den 22-åriga kvinnan hade ett djupt knivstick i låret, samt knivskador i rygg och hand. Ytterligare en person, en pojke på hemmet, var attackerad.

– Han får motta ett knivhugg, det träffar hans klädsel, men han klarar sig utan fysiska skador, säger åklagare Linda Wiking.

Gärningsmannen hölls fast av andra boende som övermannat honom, och han greps av polisen. De boende togs till annan plats, och fastigheten spärrades av. Personal som behövde, fick stöd av psykolog. Samtidigt uppstod en diskussion om det faktum att 22-åringen jobbat ensam.

Fackförbundet Vision är kritiskt och dagen efter mordet kallade Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhets­minister, till möte för att diskutera säkerheten på landets HVB-hem.

Ifrågasatt ålder

Ägaren till hemmet i Mölndal, Living Nordic, framhåller att tillståndsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort flera inspektioner på arbetsplatsen utan anmärkningar. Senare under våren inledde dock Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål en förundersökning om misstänkt brott mot arbetsmiljölagen.

Den misstänktes ålder är ett kapitel i sig. Han är förvisso straffmyndig och kan dömas till fängelse, men längden på ett eventuellt fängelsestraff påverkas av hans ålder.

– Ja, både det och hur han mår, konstaterar kammaråklagare Linda Wiking.

Han psykiska tillstånd har bedömts och enligt Rättsmedicinalverket i februari kan han lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt stämningsansökan visade gärningsmannen synnerligen hänsynslöshet och råhet när brotten begicks.

Rättegången hålls måndag till onsdag nästa vecka. Åklagaren räknar med att journalister och allmänhet kan följa större delen av den på plats.

– Det är när vissa bilder visas som vi kommer att ha stängda dörrar, inte annars, säger Linda Wiking.