Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Åtalad 20-åring ville dö martyrdöden

Vid en husrannsakan hittade polisen behållare för stålkulor, som den åtalade 20-åringen hade köpt.
Vid en husrannsakan hittade polisen behållare för stålkulor, som den åtalade 20-åringen hade köpt.

En 20-årig man i norra Storstockholm misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I hans lägenhet fanns beståndsdelar till vad som skulle bli en självmordsbomb.– Han ville göra någonting i Sverige, säger åklagaren.

Mannen häktades den 11 februari, och åtalades i dag vid Attunda tingsrätt misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Vid en husrannsakan hos mannen hittades sex flaskor aceton, silvertejp, en mobiltelefon samt burkar med rundkulor. Enligt Ewamari Häggkvist, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, finns även bilder från en övervakningskamera som visar hur mannen köper en tryckkokare, samt kvitto från ett köp av en julgransbelysning. Mannen nekar till brott.

I ett samtal med Säpo berättar en anhörig hur 20-åringen förklarat att han köpt stålkulor och mortlat tändstickor för att komma åt svavlet, som sedan kan blandas med bland annat aceton för att tillverka explosiva ämnen.

I ett senare polisförhör förnekar den misstänkte 20-åringen att han planerat att bygga bomber, men vill inte förklara varför han köpt aceton och stålkulor.

Sökte på nätet

Enligt åtalet har han också sökt på nätet efter information om hur man tillverkar en bomb och om terrordåd utförda av den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

– Bevisningen är så stark att jag väcker åtal, och det gör jag eftersom jag förväntar mig en fällande dom, säger hon till TT.

TT: Hur kraftig skulle bomben kunna bli?

– Det är svårt att säga, jag kan inte svara på den frågan. Det är inte komplett för att göra en bomb av det han har. Försvarets forskningsinstitut har skrivit ett utlåtande och kommer att höras om detta.

Bomber ovanligt

Det är ovanligt att personer försöker bygga bomber i terroristsyfte i Sverige. Enligt Magnus Ranstorp, som leder forskningen om terrorism vid Försvarshögskolan i Stockholm, är det senaste kända fallet Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv till döds i Stockholm 2010.

– Det är allvarligt eftersom åklagaren verkar hävda att det finns tillräckliga bevis för att den här individen har dels sökt efter material, men också försökt ta sig ner till IS vid två tillfällen, säger Ranstorp till TT.

Flera anhöriga har i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter. Ewamari Häggkvist hoppas att mannens anhöriga ska vittna under kommande rättegång.

– Han ska till dem ha uttryckt att han ville ta livet av sig, att han ville göra någonting i Sverige, och att han skulle vilja dö i Guds namn. Han har själv uttryckt i förhör att han ville bli martyr, säger hon.

20-åringen berättar själv i polisförhör att han gärna vill dö martyrdöden, men att han inte har några planer för hur det skulle gå till och att det inte skulle kunna ske i Sverige. Han avfärdar att han skulle vilja dö som självmordsbombare.

Stoppades i Turkiet

I juni 2015 stoppades mannen vid två tillfällen i Turkiet. Den första gången skickades han tillbaka till Grekland, den andra gången skickades han direkt till Sverige med flyg från Istanbul med hjälp av turkisk polis. Enligt åklagaren har mannen haft för avsikt att resa vidare till Syrien för att ansluta sig till IS.

I polisförhör förnekar 20-åringen att han haft planer på att resa till Syrien eller Irak. I stället hävdar han att han rest till Turkiet för att semestra, bo på hotell och "ta det lugnt".

Mannen är född i Sverige och läste enligt förundersökningen under några månader förra året på en lärarutbildning, men hoppade av.

Polisen
Polisen har beslagtagit flera flaskor aceton, som kan användas i bombtillverkning.
Maja Suslin/TT
En 20-årig man åtalas i dag vid Attunda tingsrätt misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Arkivbild.