Nyheter Sverige

Åtalad för dubbelmord hävdar nödvärn

Brottsplatsundersökning vid den åtalade mannens bostad efter att två bröder skjutits ihjäl i oktober förra året. Arkivbild.
Brottsplatsundersökning vid den åtalade mannens bostad efter att två bröder skjutits ihjäl i oktober förra året. Arkivbild.

Hur långt sträcker sig rätten till nödvärn? Frågan ställs på sin spets när Helsingborgs tingsrätt ska ta ställning till mordåtalet mot en 68-årig man som sköt ihjäl två bröder när de gick till angrepp med järnrör och kniv.

Bröderna, 21 och 24 år gamla, kom till hans ensligt belägna hem ute på landet en sen oktoberkväll förra året och krossade rutan i hans entrédörr. Enligt 68-åringen skrek de: "Vi ska döda dig, gubbjävel". Han avlossade två dödande skott med hagelgevär.

– Det är vår bedömning att han har tagit till för mycket våld, säger Kerstin Eriksson, en av de två åklagarna i målet.

Inte påbörjat

Hon konstaterar att något fysiskt angrepp mot 68-åringen inte påbörjats när han sköt.

– Det går inte att hitta något grövre våld än att döda en annan människa, i det här fallet två. Vi har inte känt att vi kan säga att det här okej eller straffritt.

Mannens försvarsadvokat Lars Kruse menar att han inte hade något val, om han själv ville överleva.

– För min del är saken mycket enkel. Det här handlar inte om mord, utan om en 68-årig man med hjärtsvikt som försvarar sig mot ett brottsligt angrepp med fara för hans liv, säger mannens försvarsadvokat Lars Kruse till TT.

Långvarig konflikt

Bröderna hade haft en långvarig konflikt med mannen och de hade en period haft kontaktförbud, det vill säga varit förbjudna att uppsöka honom.

– Han har en kunskap om deras farlighet och aggressivitet. Han vet att "nu är det mitt liv det gäller", säger advokaten.

Lars Kruse pekar dessutom på att en tredje person kan ha deltagit i angreppet mot mannen. Men det anser åklagarna att polisutredningen inte kunnat bekräfta.

När bröderna dök upp hemma hos mannen ringde han sin syster som i sin tur slog larm hos polisen. Hon ringde flera gånger, men det dröjde mer än en timme innan polis var på plats.