Nyheter Sverige

Åtalad för granat mot fyra poliser

Försvarsadvokat Clea Sangborn tillsammans med 18-åringen som nu åtalas. Arkivbild
Försvarsadvokat Clea Sangborn tillsammans med 18-åringen som nu åtalas. Arkivbild

En man åtalas för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss. På en handgranatsdel hittades mannens dna.– Det är fruktansvärt att kasta en handgranat mot polisen, säger åklagaren.

En 18-årig man har åtalats vid Södertörns tingsrätt för mordförsök på fyra poliser. Enligt åklagaren ska mannen ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm i slutet av augusti. Bland åklagarens bevisning finns dna.

– Bakom bussen påträffades en grepe från en handgranat med den misstänktes dna, säger åklagare Stefan Creutz till TT.

Nekar till brott

Några dagar efter attacken fick polisen in tips som pekade mot 18-åringen. Misstankarna stärktes då han själv gjorde hotfulla uttalande i samband med att han i september greps misstänkt för narkotikabrott.

– Då gjorde han uttalanden i stil med att det är farligt att sitta i en polisbuss, för det kan komma en handgranat, säger åklagare Stefan Creutz.

Mannen nekar till att ha kastat granaten. Hans förklaring till dna-spåret är att en person visade honom en handgranat och att han då tog i den.

Under natten då granaten kastades var det oroligt i Tumba. Polisen utsattes för stenkastning, eld anlades vid en polisstation och en elstation sprängdes.

– Mannens fingeravtryck har även anträffats på en plastback som jag påstår användes i inledningsskedet när man står på en bro och kastar sten. Jag menar att det visar att han var inblandad i oroligheterna, säger Stefan Creutz.

Avlossade flera skott

Mannen åtalas även för två grova rån och ett personrån. I en garderob i mannens hem hittade polisen en skarpladdad revolver, varför han även åtals för grovt vapenbrott.

– Det är fruktansvärt att kasta en handgranat mot polisen, men de övriga gärningarna är extremt allvarliga. Närlivsbutiker har rånats och det har avlossats skott en halvmeter från expediternas huvuden, säger Stefan Creutz.

18-åringen ska inte ha avlossat skotten, men han har berättat att han befunnit sig vid butikerna då de rånades.

Enligt åklagaren handlar det om en grupp unga kamrater som har begått brotten, och totalt åtalade åklagaren elva personer för inblandning.

Tumba, söder om Stockholm.