Nyheter Sverige Sverige-topp

Åtalad riksdagsman: "Befängt"

Daniel Sestrajcic. Arkivbild.
Daniel Sestrajcic. Arkivbild.

Riksdagsmannen Daniel Sestrajcic (V) åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten.– Åtalet är befängt. Åtalet har ingen som helst grund i verkligheten, säger han till TT.

Brottet kan ge böter och ska ha enligt åklagaren Maria Sterup bestå i att Sestrajcic inte avlägsnade sig när polisen krävde det i samband med rivningen av ett mindre tältläger i Malmö i fjol.

– Jag har väckt åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten bestående i att inte har rättat sig efter de order han får av polisen att flytta sig eller försvinna, och inte störa deras arbete, säger Maria Sterup och fortsätter:

– Han har också hindrat dem fysiskt i sitt arbete genom att lägga sig ovanpå ett tält som ska rivas och tas bort därifrån.

"Stämmer inte"

Daniel Daniel Sestrajcic förnekar dock brott med eftertryck.

– Jag har inte vid något enda tillfälle vid den här händelsen blivit tillsagd eller inte följt polismans befallning, säger han.

TT: Det var aldrig någon polis som sade till dig att avlägsna dig?

– Nej, det var det inte.

– Det stämmer helt enkelt inte. Det är grundfalskt, säger Daniel Sestrajcic om händelsebeskrivningen.

Maria Sterup hävdar dock att flera poliser har sagt till honom att flytta sig.

– Befallningen kan vara på olika sätt. Den kan vara verbal och den kan vara genom olika åtbörder. Om man ligger på ett tält som en polis håller på att dra undan så tror jag nog att man inser att man är i vägen, säger hon.

TT: Men är det någon som verbalt har sagt till honom?

– Ja. Polisen är av den uppfattningen att de säger till honom.

Mycket kritisk

Daniel Sestrajcic var tidigare misstänkt för att ha försökt sparka en polis i huvudet under tumultet utanför Migrationsverket i oktober då tältande palestinier skulle avvisas. Han förnekade brottet och förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Han är mycket kritisk till åtalet som nu väckts.

– Den här åtalspunkten är befängd. Man har byggt upp den genom att slänga in andra åtalspunkter som sedan har visat sig vara felaktiga.

– Om nu jag kan bli åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten så har de ett par hundra till att åtala.

Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby säger att Daniel Sestrajcic varken måste lämna eller ta paus från sina riksdagsuppdrag medan rättsprocessen pågår.

– Det är självklart att man ska följa lagar, men det är också skillnad på vad det är man är åtalad för. Det är ju olika allvarlighetsgrad och i det här fallet bedömer vi att han kan fortsätta att arbeta som vanligt fram till dom, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset