Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Åtalad SD-ledamot skyller på andra

Advokat Thomas Olsson tillsammans med SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen vars rättegång inleddes i Södertörns tingsrätt i dag. Fälls han för grovt skatte- och bokföringsbrott kan straffet bli fängelse.
Advokat Thomas Olsson tillsammans med SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen vars rättegång inleddes i Södertörns tingsrätt i dag. Fälls han för grovt skatte- och bokföringsbrott kan straffet bli fängelse.

SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen skyllde på att andra inte gjort sitt jobb under rättegången om misstänkta skatte- och bokföringsbrott i ett av Sverigedemokraternas bolag.– Han kan delegera uppgifter men inte allt ansvar, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg.

Kinnunen är åtalad i egenskap av enda styrelseledamot i Sverigedemokraternas bolag Samtid & framtid. Bolaget skulle sköta partiets satsning på en nättidning 2013. För själva jobbet anlitades den förre riksdagsledamoten Erik Almqvists bolag Mediekonsulterna Europa AB för 3,7 miljoner. Almqvist fick uppdraget efter att tvingats lämna sina politiska uppdrag på grund av järnrörsskandalen 2012.

Pengarna betalades ut av partiet via SD-bolaget Blåsippan och via dotterbolaget Samtid & framtid. Det är dessa transaktioner som lett till att Kinnunen åtalats misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Misskötte uppgift

Åklagaren Jakob Holmberg hävdar att moms och inkomstskatt för företag inte deklarerats på rätt sätt. Dessutom har ingen löpande bokföring i Samtid & framtid förts under 2013.

– För en utomstående granskare blir det näst intill omöjligt att förstå vad som skett, säger Holmberg.

Staten har, enligt honom, riskerat att gå miste om över 1,5 miljoner i skatteintäkter.

För att sköta bolagets ekonomi anlitade SD sin sparkade ekonomichef som konsult, som också åtalats. Konsulten medger att han inte skött sin uppgift, bland annat på grund av depression och behandling för alkoholproblem. Han medgav också att han visste väldigt lite om bokföring i aktiebolag.

Skyller på andra

Kinnunen uppger att hans uppgift var att fokusera på det strategiska arbetet medan andra skulle ta hand om ekonomin.

– Människor runt omkring skulle göra sitt jobb och sköta sina uppgifter. Så blev det inte, säger han.

Kinnunen kritiserar både konsulten och den anlitade revisionsfirman. Enlig honom blev det också "ett haveri" på partiets ekonomiavdelning efter att ekonomichefen bytts ut. Kinnunen uppger att felaktigheterna i bolaget Samtid & framtid var på väg att rättas till när Skatteverket inledde en granskning.

Åklagaren anser dock att Kinnunen inte tagit sitt juridiska ansvar som styrelseledamot och kontrollerat att allt gått rätt till. Kinnunen räknar med ett frikännande. Blir det fällande dom kan han komma att lämna riksdagen.

– Det blir upp till andra att avgöra, säger Kinnunen.

Marcus Ericsson/TT
SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen möter pressen vid Södertörns tingsrätt.