Nyheter Sverige

Åtalad släpptes fri i nödvärnsmål

En oktoberkväll i fjol sköt en 68-årig man ihjäl två bröder utanför mannens hus i trakterna kring Helsingborg. Mannen har nu åtalats för två fall av mord, men han hävdar själv att det rörde sig om nödvärn. Arkivbild.
En oktoberkväll i fjol sköt en 68-årig man ihjäl två bröder utanför mannens hus i trakterna kring Helsingborg. Mannen har nu åtalats för två fall av mord, men han hävdar själv att det rörde sig om nödvärn. Arkivbild.

Dubbelmord och 15 års fängelse, yrkade åklagarsidan.En aktion i nödvärn, hävdar försvaret.Den 68-årige man som i oktober förra året sköt ihjäl två bröder har släppts på fri fot i väntan på dom.

Försvarsadvokat Johan Eriksson var försiktig med att dra några större slutsatser kring att den 68-årige mannen släpptes fri från häktet efter den sista rättegångsdagen i Helsingborgs tingsrätt. Rätten har inte heller haft några överläggningar kring hur den ska döma i saken.

– Men jag tror inte att det är vågat att säga att det inte kommer bli tal om 15 års fängelse, säger Johan Eriksson till TT.

Fortsatt misstänkt

Mannen är fortsatt misstänkt för två fall av mord. Åklagarsidan tycker inte att det går dra någon klar slutsats av att rätten hävde häktningen.

– Varken om hur han ska dömas, hur brottet ska rubriceras eller egentligen om fängelsestraffets längd, om det blir ett sådant, säger Kerstin Eriksson, en av två åklagare i målet

Ytterdörren var låst och det var genom den söderslagna fönsterrutan som den 68-årige mannen sköt ihjäl två bröder, 21 och 24 år gamla, en oktoberkväll i fjol. Båda dog inom loppet av någon eller några minuter utanför mannens hus i Vallåkra utanför Helsingborg.

– De har varit helt försvarslösa och de har inte haft skuggan av en chans. Det är som att bli skjuten bakifrån, sade åklagare Anna Bromée under slutpläderingen.

Åklagarsidan anser att mannen hade tid att besinna sig, trots sina rädslor för bröderna, och att det fanns andra alternativ för 68-åringen den aktuella kvällen. Försvaret är av en annan åsikt.

– Det är oerhört viktigt att man inte sätter sig till doms över andra människors rädsla. Han har varit livrädd, säger Johan Eriksson.

"Dra lärdom av polisfall"

Försvaret hänvisade under sin slutplädering till 26 fall där poliser har skjutit ihjäl folk i nödvärn mellan 1990 och 2015. I tio fall var det inbillat nödvärn.

– Det handlar om kunskap om människors rädsla. Vi talar om att det är så himla ovanligt med sådana fall när det kommer till vanligt folk och då tycker jag att man ska dra lärdom av de polisfall som finns. Det är inget hokus pokus. I vissa mål för man bevisning kring detta och i vissa mål gör man det inte, säger Johan Eriksson.

Dom i målet kommer den 29 juni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset