Nyheter Sverige

Åtalas för anställds död i varghägn

Vargarna i varghägnet på Kolmårdens djurpark har inte längre någon närkontakt med människor.
Vargarna i varghägnet på Kolmårdens djurpark har inte längre någon närkontakt med människor.

Djurskötaren på Kolmården dödades av en flock vargar. Nu åtalas djurparken och tidigare chefen Mats Höggren, misstänkta för grovt vållande till annans död. Enligt åtalet missbedömde djurparken riskerna med att låta djurskötare vistas ensamma inne hos vargflocken.

En djurskötare dödades sommaren 2012 när hon gick in till åtta vargar i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Nästan fyra år efter händelsen väcks nu åtal.

Företaget som driver djurparken och tidigare zoologiska chefen Mats Höggren misstänks för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Höggren hade ansvar för arbetsmiljön i och vid varghägnet. Brottet bedöms som grovt.

Tillät ensamarbete

Det kammaråklagare Jan-Olof Andersson framför allt lyfter fram är att djurparken tillät personalen att arbeta ensamma inne hos vargflocken.

– Här pratar vi om åtta fullvuxna hanvargar. Man har inte haft med sig något larm och det fanns inga utrymningsvägar, säger Jan Olof Andersson.

Djurskötaren, som var i 30-årsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i hägnet när hon dödades. I det aktuella varghägnet ställde man ofta sin kommunikationsradio utanför när man gick in eftersom vargarna hade en tendens att ta den.

– Och den mobiltelefon som hon hade med sig in hittade vi i söndertuggat skick, säger Anders Wallberg, kriminalinspektör vid polisen i Norrköping.

Det har inte kunnat fastställas exakt hur och när djurskötaren dödades. Den rättsmedicinska undersökningen visar dock att hennes död orsakats av angrepp av vargar.

Tidigare incidenter

Kolmården ska inte ha ansett att varg är ett farligt djur, enligt en beredskapsplan rörande rymning av farliga djur som åtalet hänvisar till. Detta trots att Höggren, som då var zoologisk chef, i oktober 2011 ska ha fått information om en incident där en person skadades av ett bett från en varg.

– Det har funnits tidigare incidenter där det finns exempel på att gäster har skadats och att personal har känt sig hotade, säger Jan-Olof Andersson.

Bolaget borde ha agerat på händelserna, enligt åklagaren.

Förnekar brott

Den nu åtalade Mats Höggren riskerar som mest upp till sex års fängelse.

– Hans inställning är att han förnekar att han gjort sig skyldig till något brott, säger advokat Johan Eriksson till TT.

Till Bohusläningen säger Mats Höggren att det hela var en oerhört tragisk händelse och han tycker att det är skönt att det nu kommer till ett avslut.

– Men det jag framför allt vill framhålla är att detta var den mest fruktansvärda tragedi som vi varit med om på Kolmården, säger han.

Även djurparken förnekar brott och ser fram mot den kommande prövningen.

– Kolmården har den uppfattningen att de inte har gjort några fel och inte heller att någon av de anställda har gjort något fel, säger advokat Thomas Olsson som företräder parken.

Tomas Oneborg / SvD / TT
En av vargarna i det nu avstängda hägnet på Kolmårdens djurpark dagen efter olyckan då en anställd blev dödad av varg.
Anders Wiklund/TT
Kriminalinspektör Anders Wallberg, Jan Olof Andersson, kammaråklagare, och Linda Schön, kammaråklagare, under pressträffen i Polishuset i Norrköping. Nu väcks åtal för arbetsmiljöbrott efter vargattacken på Kolmårdens djurpark 2012, då en kvinnlig djurskötare dödades.