Nyheter Sverige

Återfallsbrott ger strängare straff

Straffen för återfallsbrott skärps. Arkivbild.
Straffen för återfallsbrott skärps. Arkivbild.

Från och med den 1 juli kan många återfallsbrottslingar räkna med skärpt straff. Det är innebörden i en ny regeringsproposition.Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att det är viktigt att samhället markerar mot återfall.

Straffskärpningen ska gälla i de fall där någon som redan är dömd för ett brott begår nya brott innan straffet för det första brottet är avtjänat.

– Om den som är dömd gör sig skyldig till nya brott är det både rimligt och konsekvent att det får betydelse för straffet för det nya brottet, säger Morgan Johansson.

Det påpekas att återfallsbrott av det här slaget i dag inte medför någon särskild påföljd. I värsta fall kan det i praktiken bli strafflindring, eftersom den tidigare domen ofta behandlas gemensamt med den nya, så kallad konsumtionsdom.

– Det har varit ett problem att lagstiftningen varit otydlig och öppnat för att upprepad brottslighet inte gett ett skärpt ingripande, säger justitieministern.

– Markeringen från samhället måste vara tydlig och reaktionen på återfall konsekvent. Det är viktigt att domstolar behandlar personer som begår upprepade brott på samma sätt.

Marcus Ericsson/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill skärpa straffen för personer som begår nya brott innan de avtjänat sina straff för tidigare begångna brott. Arkivbild.