Sport

Åtgärder ännu inte genomförda

Björn Eriksson. Arkivbild.
Björn Eriksson. Arkivbild.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ledde den så kallade huliganutredningen som lades fram i mars 2013. Av de åtgärder som föreslogs är han främst kritisk till att maskeringsförbud ännu inte genomförts.

I skenet av det som skedde på Gamla Ullevi trycker Eriksson på att flera av de åtgärder som utredningen kom fram till ännu inte är på plats.

Och det är främst maskeringsförbud han vill se.

– Jag vill ha hela paket i utredningen genomfört, inklusive maskeringsförbud. Att det ännu inte är genomfört försvårar allvarligt möjligheterna att identifiera personer på läktarna, säger Eriksson till TT.

Mats Enqvist, generalsekreterare i elitlagsföreningen Sef, påpekar att maskeringsförbud redan finns inskrivet i fotbollsförbundets regelverk.

– Det hjälper tyvärr inte. När de som ställer till problem vill göra något sätter de på masken, stunden efteråt stoppar de den i fickan. Det är jättebra med förbud, men det löser inte problemet som man hoppats, säger Enqvist.

Björn Eriksson vill även se andra åtgärder genomförda.

– Förslaget om tillträdesförbud kring arenor har heller inte genomförts, vilket jag tror är nödvändigt, och man har inte löst hur man ska hantera frågorna kring tillgängligheten av huliganregistret.

Eriksson tycker också att klubbarna kan bidra mer.

– Jag vill att klubbarna använder arrangörsavstängningar mer, rätten de har att själva stänga av på hemmaarenan.

Björn Eriksson framhåller att läktarvåld och bråk på arenor har minskat klart de senaste åren, bland annat tack vare kameraövervakning.

Bråk på stan

– Bråken är normalt ute på stan, säger han.

– Normalt har du två problem på läktarna. Nummer 1 är bengaler, smällare och sådant. Det andra är det förfärliga språkbruket. Pyroteknik har ju tilltagit kraftigt. Det är svårt komma åt, för det är svårt att visitera bort. Men får vi inte bukt med detta så kommer det att sluta illa. Publik kommer på sikt att svika, sponsorer kommer bli ointresserade och det kommer att framtvinga mycket starka åtgärder för att försöka hindra att det här sprider sig. Det är så förbaskat synd eftersom det oundvikligen kommer att drabba positiv supporterkultur.

Erikssons exempel på "starka åtgärder" är att avskaffa ståplats, spela matcher på andra ställen än hemmaarenor eller inför tomma läktare.

På högsta nivå

Björn Eriksson har i rollen som RF-ordförande initierat en "högnivågrupp" med just idrottsproblem på agendan.

– Jag träffar rikspolischefen, riksåklagaren och chefen för Brå den 9 maj. Vi kommer att ta upp fyra områden; doping, hot och våld mot funktionärer, matchfixing och huliganism. Det här rör hela idrotten. Vi har haft ett inledande möte, så vi har påbörjat processen. Vi måste ha en kanal på högsta nivå där vi kan prata med varandra kring de här frågorna.

Läs också