Nyheter Världen

Öde stränder efter dåd på turistort

Skräcken på stranden. Kulhål och tomma solstolar utanför ett av de tre hotell som attackerades, Nouvelle Paillote.
Skräcken på stranden. Kulhål och tomma solstolar utanför ett av de tre hotell som attackerades, Nouvelle Paillote.

Solbadare har bytts mot soldater på de populära stränderna i badorten Grand-Bassam i Elfenbenskusten. Efter dådet som tog 18 människoliv växer oron för nya attentat av jihadister i Västafrika.

Stigande temperaturer hade lockat mängder av söndagslediga besökare till stränderna i Grand-Bassam när den militanta extremiströrelsen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) gick till attack mot tre hotell.

– De dödade ett barn, trots att han gick ner på knä och bad för sitt liv, berättar ett vittne för BBC.

Bland de döda finns utländska medborgare från Burkina Faso, Kamerun, Tyskland och Mali, enligt nyhetsbyrån Reuters. Fyra av dödsoffren var från Frankrike, enligt det franska presidentkansliet.

Dådet var den tredje större attacken som genomförts av militanta islamister i Västafrika sedan i november, men den första som drabbat Elfenbenskusten. Oron växer nu för en våldskampanj som expanderar utanför de militanta gruppernas traditionella verksamhetsområden i Sahara och Sahelregionen.

Enligt Robert Besseling på underrättelseföretaget Exx Africa borde inte attacken ha kommit som en överraskning.

– Elfenbenskusten har under minst ett år fått varningar från den franska underättelsetjänsten om att islamister planerade att slå till mot större städer, säger han till nyhetsbyrån AFP.