Sport

Ödesmatch för pressat Barcelona

Lionel Messi gjorde sitt 500:e mål för Barcelona mot Valencia men klubben upplever sin djupaste svacka på 13 år.
Lionel Messi gjorde sitt 500:e mål för Barcelona mot Valencia men klubben upplever sin djupaste svacka på 13 år.

Laget som inte kunde förlora kan plötsligt inte vinna.Vad händer i FC Barcelona?– Så här är fotbollen, ibland är den fantastisk, ibland är den grym, säger mittbacken Gerard Piqué.

Efter en inspelad poäng på de senaste fyra ligamatcherna är plötsligt den spanska storklubbens länge till synes givna ligaseger allvarligt hotad.

Det är ingen pyspunka som drabbat laget, hela hjulupphängningen kärvar. Nu krävs fem raka segrar i ligaspurten, närmast väntar Deportivo La Coruna borta på onsdagskvällen, för att titeln garanterat ska försvaras och ett sensationellt haveri undvikas.

Under ett halvår gick Barcelona 39 matcher utan att förlora. På kort tid har Luis Enriques hyllade elva – det pratades med fog om världens bästa lag genom tiderna – rasat ur Champions League och förlorat mot Real Madrid, Real Sociedad och Valencia i ligan.

Real har varvat upp

Det är 13 år sedan Barcelona upplevde en liknande svacka. Samtidigt är Real Madrid uppe i sju raka segrar och är formstarkast av de tre klubbar som gör upp om ligaguldet.

Men Piqué, avstängd mot Deportivo, såg klara tecken på ett spelmässigt tillfrisknande trots 1–2 mot Valencia hemma på Camp Nou i helgen.

– Det finns ingen plats för fler misstag, men jag föredrar att förlora som vi gjorde hellre än att vinna när vi spela illa, säger han till AFP.

Svåra uppgifter

Både Atlético Madrid och Real Madrid står inför svåra uppgifter i den 34:e omgången. Atlético möter Athletic Bilbao, som har en chans att nå en kvalplats till Champions League.

– Det blir svårt, men vi får försöka göra vad spelprogrammet kräver av oss och det är att vinna, vinna och vinna igen, säger tränaren Diego Simeone.

Real tar sig an Villarreal, som just nu håller kvalplatsen som fyra.