Nyheter Toppnyheter Världen

Ökad EU-splittring kring flyktingkris

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-toppmötet hävdar att en uppgörelse med Turkiet är avgörande för att minska flyktingströmmen till EU.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-toppmötet hävdar att en uppgörelse med Turkiet är avgörande för att minska flyktingströmmen till EU.

Sprickan om hur flyktingkrisen i EU ska lösas växer.Nya konflikter uppstod på EU-toppmötet.

EU-ledare drabbade på årets första toppmöte åter samman om flyktingkrisen. Flera uppges ha varit upprörda över att Österrike inte i förväg informerade om att landet nu sätter ett nytt tak för hur många som får söka asyl: 80 personer per dag.

Det finns en oro, framförallt i Grekland, för att allt fler EU-länder stänger sina gränser och blockerar migranternas väg norrut. Det skulle också kunna leda till en humanitär katastrof om många migranter fastnar på Balkan. Österrike kommer dock att låta upp till 3 200 migranter per dag resa igenom till Tyskland.

EU-lösning

En grupp EU-länder med Tyskland i spetsen arbetar för en gemensam europeisk lösning på krisen. Men risken finns att allt färre länder tror på EU:s gemensamma plan och i stället vidtar åtgärder på egen hand.

EU-tjänstemän beskrev, enligt Reuters, Österrikes agerande som att landet nu ger EU fingret.

– Vi kan inte stå för all asyl i Europa, sade Österrikes förbundskansler Werner Faymann, enligt Reuters.

Migrationsminister Morgan Johansson (s) ifrågasätter om Österrikes agerande är förenligt med EU-rätten, men är samtidigt försiktig i sin kritik. Han tror inte att möjligheterna till en gemensam EU-lösning på flyktingkrisen försvagas av det.

– Nej, det tror jag verkligen inte. Österrike gör det här för att de har en väldigt stark press mot sina gränser, säger Johansson.

Stängsel

EU:s gemensamma plan innebär skärpt kontroll av EU:s yttre gräns, ett system för att fördela asylsökande mellan EU-länderna och ett samarbete med Turkiet som innebär att betydligt färre migranter ska ta sig via Turkiet till EU. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven tillhör de främsta förespråkarna för den linjen.

Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen tvivlar dock på att den planen fungerar. De försöker lansera en egen som går ut på att bygga ett stängsel runt Grekland så att inga asylsökande kan ta sig dit och vidare.

De fyra EU-länderna motsätter sig också ett system för att fördela asylsökande mellan EU-länder. Enligt Reuters uppges Italiens premiärminister Matteo Renzi på toppmötet ha hotat med minskade EU-bidrag från rika EU-länder om inte de östeuropeiska medlemsstaterna visar solidaritet.