Nyheter Sverige

Ökad oro efter Orlando-attacken

Sorgen är stor efter massakern på Pulse i Orlando. Här hedras offren samma kväll vid en minnesstund i Miami Beach.
Sorgen är stor efter massakern på Pulse i Orlando. Här hedras offren samma kväll vid en minnesstund i Miami Beach.

Masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando gör att polisen trappar upp sitt underrättelsearbete.Men det skapar också oro hos hbtq-personer – inte minst med tanke på sommarens evenemang.

– Såklart finns oro och rädsla. Det kan bli en fråga för Stockholm Pride. Vi från RFSL samarbetar och gör säkerhetsbedömningar med polisen, säger organisationens ordförande Frida Sandegård.

Dådet i Orlando beskrivs som den dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Minst 49 människor mördades och många vårdas för allvarliga skador sedan en ensam gärningsman genomfört en flera timmar lång massaker inne på den välbesökta gayklubben.

Klockan 18 i kväll samlas människor på Sergels Torg i Stockholm för att hedra offren. Bakom samlingen står bland andra organisationen Dharma & Martia som arbetar för hbtq-rättigheter i Mellanöstern.

Malmöpolisen trappar upp

Malmöpolisens underrättelsetjänst arbetar med att kontakta olika organisationer, bland annat RFSL och muslimska föreningar, för att ta reda på vilka signaler de tagit emot efter händelsen.

– Vi är intresserade av individer och deras olika förmågor vad gäller våldsanvändning i Malmö, även inför den föreståndade Pridefestivalen i augusti, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till P4 Malmöhus.

Flera olika måltavlor

Terrorgruppen IS, som tagit på sig dådet, ser hbtq-rörelsen som en symbol för väst och har mördat homosexuella i krigsdrabbade områden. Gruppen kan vara en måltavla, men är inte den enda, påpekar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– I och med att dådet lyckades i den här skalan så kan man mycket väl tänka sig att IS eller al-Qaida funderar extra på detta. Men även om det kan vara en ny fokusgrupp så ska man inte överdriva. Det finns även andra mål – som fotbolls-EM.

Oklar hotbild

Sommartid är Pridetid, och händelsen i Orlando kan få konsekvenser även i Sverige.

– Vad det innebär konkret är att polis och arrangörer får tänka lite extra på vad man har för säkerhetsarrangemang kring sådana här events, säger Ranstorp.

Men än är det oklart huruvida hotbilden mot den svenska hbtq-rörelsen ökar efter massakern i Orlando. I ett mejl till TT skriver Säkerhetspolisen att den "inte står för en samlad hotbildsbedömning av hbtq-rörelsen", men att man "följer aktörer och miljöer som kan ha en avsikt och förmåga att eventuellt begå attentat i Sverige."

Tänker på det hela tiden

I Sverige har hbtq-rörelsen hittills varit mest utsatt och ansatt från högerextremt håll, enligt RFSL. Men hatet kan komma från olika håll.

– Våldsbejakande islamism är ett hot, på samma sätt som våldsbejakande högerextrem miljö är ett annat hot, säger Frida Sandegård, som påpekar att utsatthet inte är något nytt för hbtq-personer i Sverige.

– På individnivå gör folk säkerhetsbedömningar hela tiden, när man rör sig på stan och i arbetslivet. Prideparader attackeras även här, vi tänker på det hela tiden.

Lynne Sladky/AP/TT
Sorgen är stor efter massakern på Pulse i Orlando. Här hedras offren samma kväll vid en minnesstund i Miami Beach.