Nyheter Världen

Ökad press på Labourledaren att avgå

Ett stort medieuppbåd väntade på Labourledaren Jeremy Corbyn när han lämnade sitt hem på måndagen.
Ett stort medieuppbåd väntade på Labourledaren Jeremy Corbyn när han lämnade sitt hem på måndagen.

Pressen på att brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn ska avgå ökar sedan över två tredjedelar av hans skuggregering har lämnat sina poster i protest. Han har dock inga planer på att kasta in handduken frivilligt.

Angela Eagle, som varit "vikarie" när hennes partiledare inte haft möjlighet att debattera med premiärministern, tillhör skuggministrarna som senast förklarat att hon inte har något förtroende för Corbyn. Ytterligare 22 av 31 ledamöter i skuggministären har gjort samma sak på tre dygn.

Tillbakavisar kritik

Revolten mot Corbyn har ackompanjerats av anklagelser om att han varit osynlig under kampanjen inför folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet. Partiet stödde den sida som ville att Storbritannien ska stanna i unionen, men Corbyn har fått kritik för att ha visat ett ljumt intresse för frågan som stannasidan förlorade.

En talesperson för Corbyn tillbakavisar kritiken och säger att partiledarens inställning till EU ligger närmare medlemmarnas än den officiella stannakampanjens "euforiska" tonläge.

Ingen auktoritet

Vice partiordföranden Tom Watson träffade Corbyn på måndagsmorgonen och förklarade då att partiledaren inte längre har någon auktoritet i parlamentsgruppen och att han kan bli utmanad om partiledarskapet. BBC News rapporterar att parlamentsledamöterna kommer att genomföra en intern omröstning om hans ledarskap på tisdagen.

Resultatet är dock inte bindande, och Corbyn har gjort klart att han inte kommer att avgå frivilligt. Partiledaren anser att han fortfarande har medlemmarnas stöd, och han har också börjat utse nya skuggministrar för att fylla hålen efter de som lämnat posterna.

– De som vill ändra Labours ledarskap måste ställa upp i ett demokratiskt val, i vilket jag kommer att vara en kandidat, säger han enligt BBC News.