Nyheter Toppnyheter

Ökat stöd för "brexit"

Premiärminister David Cameron ska försöka vinna EU-stöd. Arkivbild.
Premiärminister David Cameron ska försöka vinna EU-stöd. Arkivbild.

Stödet på hemmaplan för att Storbritannien ska lämna EU ökar, trots premiärminister David Camerons uppgörelse med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i veckan, enligt en opinionsmätning publicerad i The Times.

45 procent av britterna vill se en "brexit", en ökning med tre procentenheter jämfört med en tidigare undersökning som gjordes innan uppgörelsen var känd. Stödet för att stanna i unionen ("bremain") har minskat med två procentenheter till 36 procent. En folkomröstning planeras i juni. Och när kvällstidningen Daily Express frågar sina läsare vill hela nio av tio lämna unionen, enligt en enkät på hemsidan.

Vill vinna över Boris

I den brittiska EU-debatten spekuleras också om vem som kan ta täten och ena den djupt splittrade ut ur EU-rörelsen. Londons EU-skeptiske borgmästare Boris Johnson ses som en nyckelspelare för Cameron att vinna över för att lyckas övertyga de brittiska väljarna, men han har hittills vägrat välja sida.

Samtidigt rapporterar AFP, med hänvisning till källor, att EU-ledarna inte är nöjda med budet från Tusk och att det kan ha svårt att gå igenom på toppmötet i Bryssel den 18–19 februari. Donald Tusk har bland annat föreslagit att Storbritannien får en sorts nödbroms som gör det möjligt att i fyra år begränsa välfärden för inflyttade EU-medborgare.

Löfven kritiserade Cameron

Rejäla diskussioner om förhandlingsbudet väntar under de närmaste veckorna. Cameron är nu på väg till Polen och Danmark i ett försök att vinna över skeptikerna på sin sida. Av den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen fick Cameron på fredagen veta att han vill att Storbritannien stannar kvar i EU. Men Løkke kan inte tänka sig några ytterligare ändringar i den framförhandlade uppgörelsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) träffade den brittiske premiärministern i London under givarmötet för Syrienkrigets offer, och de båda talade om förhandlingarna om Storbritanniens framtid inom unionen. Löfven är positiv till mycket i förslaget, men kritisk till inskränkningarna av sociala förmåner för EU-medborgare som arbetar i Storbritannien.

– Jag har varit tydlig i samtal både med EU och Cameron om att vi måste se en utveckling i Europa som ger bättre villkor för Europas löntagare, inte sämre, säger han till TT.