Sport

Öppnar för SHL-spelare i World Cup

Rikard Grönborg. Arkivbild.
Rikard Grönborg. Arkivbild.

Höstens World Cup blir en stjärnparad med det bästa Sverige har i NHL.Tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborg stänger dock inga dörrar för SHL-spelare.– Alla svenska spelare har chansen, vi exkluderar inte någon, säger han.

Samtidigt som Tre Kronor förbereder sig inför returen mot Finland (3–2-seger i första matchen) i Stockholm på lördagen mot Finland har tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborg åkt till Nordamerika för att se och träffa spelare inför höstens hockeyfest i Toronto.

Redan om knappt tre veckor, den 2 mars, ska han presentera stommen (minst 16 spelare) i Sveriges World Cup-trupp.

I juni kompletteras truppen och blir slutlig. Då innehåller den 23 spelare (20 utespelare och tre målvakter).

Frågan är om det blir ett rent NHL-lag eller om några andra också får chansen?

Inget rent NHL-lag

En titt bakåt i historien visar att inget svenskt lag i OS- eller World Cup-sammanhang innehållit enbart NHL-spelare.

Å andra sidan har Sverige aldrig haft så många NHL-spelare som nu. Hittills den här säsongen har 82 blågula spelat i NHL.

– Vi kommer att följa spelarna både på hemmaplan och i de andra utländska ligorna. Vi har en hel del bra spelare både i KHL och schweiziska ligan också. Man kan inte bara ta ut ett All star-lag, utan det är olika roller som ska spelas i ett lag och jag tycker ett typexempel är när vi tog ut Jimmie Ericsson till OS, jag tror många var ganska chockade. Han gjorde riktigt bra ifrån sig, säger Grönborg.

TT: Finns det ett symbolvärde i att ha SHL-spelare i laget?

– Jag tycker att SHL är en väldigt bra liga som gör ett bra jobb, det ser vi ju till exempel på att Frölunda vann CHL i år och Luleå gjorde det i fjol. Men det finns inte i min arbetsbeskrivning att jag måste ha med en SHL-spelare för symbolvärdets skull, utan att ha bästa laget när vi ställer oss på isen, säger han och tillägger:

– Samtidigt är det en NHL-turnering som avgörs i hemmiljö för de killar jag ska träffa nu. Det spelar också in.

Presentera rollerna

Han kommer att se elva NHL-matcher fram till den 1 mars, de tre första matcherna ser han tillsammans med Nicklas Lidström, en av tre rådgivare tillsammans med Mats Sundin och Daniel Alfredsson. Även Johan Garpenlöv, assisterande coach från och med nästa säsong, åker till NHL i nästa vecka.

Grönborg kommer att se och träffa självklara World Cup-spelare som Erik Karlsson, Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström, tvillingarna Sedin och Victor Hedman inför den första uttagningen, men också scouta vidare inför den andra.

– Det blir en kombination. Vi vill sätta oss ned med spelarna, förklara var vi är någonstans i processen, hur vi tänker oss deras roll och höra om de vill ta den rollen, säger Grönborg.