Nyheter Världen

Öppnare process när FN väljer ny chef

FN:s förre flyktingkommissarie António Guterres från Portugal är en av dem som kandiderar till FN:s toppjobb. Arkivbild.
FN:s förre flyktingkommissarie António Guterres från Portugal är en av dem som kandiderar till FN:s toppjobb. Arkivbild.

När FN:s generalsekreterare snart börjar utses sker det i en valprocess som är öppnare än någonsin förr.– Det som sker är unikt, nytt och reellt, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.

På torsdag träffas FN:s säkerhetsråd för en första omröstning, även om valet inte väntas vara slutgiltigt klart förrän i oktober. Kritiken mot hemlighetsmakeriet kring valprocessen har stadigt vuxit från regeringar och organisationer runtom i världen. Det har resulterat i ett förändringsarbete som ska bidra till mer insyn i valet av generalsekreterare. Inför valet har kandidaterna deltagit i öppna utfrågningar och medlemsstaterna har kunnat intervjua dem. För första gången finns också en hemsida där kandidaterna presenteras.

– Det är helt nytt att man prövar detta. Det är en reell förändring och inte ett spel för gallerierna. Men det innebär ändå att säkerhetsrådet fortfarande kommer att ha ett avgörande inflytande och se till sina nationella intressen när de väljer generalsekreterare, säger Mats Karlsson som tidigare varit vice ordförande för Världsbanken med ansvar för FN-relationer.

Hoppas på kvinna

Generalförsamlingens ordförande, dansken Mogens Lykketoft, är den drivande kraften bakom reformeringsarbetet. Lykketoft anser att spelreglerna nu förändras. Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, vill inte gå så långt:

– Generalförsamlingen får visserligen något mer inflytande i och med att man på detta sätt tar initiativ i valprocessen, före säkerhetsrådet, och det är en förbättring. Men förändringen är inte så dramatisk.

I december lämnar Ban Ki-Moon sin post och i januari 2017 ska den nya generalsekreteraren tillträda. Många ser gärna en kvinna på posten, för första gången i FN:s 70-åriga historia.

– Jag hoppas på en kvinna, och här finns flera starka kandidater, från Argentina, Kroatien och Nya Zeeland, säger Peter Wallensteen.

Dags för Östeuropa

Men utgången av valet kommer även denna gång att påverkas av det informella geografiska rotationssystem, enligt vilket det nu skulle vara dags för Östeuropa.

– Jag är inte så förtjust i den här regionala ordningen, jag tycker att här skulle man kunna bryta mot den och välja den bästa kvinna man kan hitta, säger Peter Wallensteen.

Det finns dock en hel del som talar mot att det blir en kvinna. FN är en mansdominerad organisation där flertalet delegater är män. Kvinnor innehar endast 25 procent av de högsta posterna inom världsorganisationen.

Seth Wenig/AP/TT
Helen Clark, Nya Zeelands förra premiärminister, är en av favoriterna till posten som FN:s generalsekreterare. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT
Kroatiskan Irina Bokova, generaldirektör för Unesco, på besök i Visby. Enligt traditionen är det dags för en östeuropé att bli FN:s generalsekreterare.
Richard Drew
FN:s säkerhetsråd vid högkvarteret i New York. Arkivbild.