Sport

"Örnen" lyfte mot spöket Häcken

Tobias Sana spelar inte dagens allsvenska match mot Häcken efter onsdagens uppmärksammade händelser på Gamla Ullevi i Göteborg. Arkivbild.
Tobias Sana spelar inte dagens allsvenska match mot Häcken efter onsdagens uppmärksammade händelser på Gamla Ullevi i Göteborg. Arkivbild.

Häckenspöket jagades bort och likaså Vidar Örn Kjartanssons målnolla.– Det var fantastiskt, säger islänningen efter sitt hattrick i 3–0-segern.På torsdag möts Malmö FF och Hisingslaget igen i Svenska cupen-finalen.

Islänningen Vidar Örn Kjartansson, 26, värvades till Malmö FF som den stora målkungen. Innan fjolårsutflykten till kinesiska Jiansu Sainty blev anfallaren skyttekung i Norge med 25 mål på 29 matcher för Vålerengen säsongen 2014. I allsvenskan har dock Vidar Örn Kjartansson varit iskall i sex raka matcher.

– Självförtroendet har varit borta i straffområdet, men utanför straffområdet tycker jag att det har varit bra. I straffområdet har jag kanske varit lite nervös. Det är vad som händer när du inte gör mål, säger 26-åringen efter 3–0-segern.

Fick sin belöning

I den sjunde matchen var islossningen total. På en dryg halvtimme svarade islänningen (minut 34, 38 och 66) för ett hattrick – hans första allsvenska mål.

– Som försteanfallaren är det svårt att ha några matcher utan mål, säger Vidar Örn Kjartansson.

Under säsongsinledningen har han startat i fyra matcher och gjort två inhopp. Spelmässigt har det känts bättre och bättre, anser han.

– Jag har spelat bättre och bättre, och i dag fick jag min belöning. Det var fantastiskt.

För Malmö FF var det första segern sedan 2011 mot Häcken. Inte ens guldåren 2013 och 2014 lyckades MFF besegra Hisingslaget i en allsvensk fotbollsmatch. Åtta möten säsongerna 2012–2015 resulterade i sex Häckensegrar och två oavgjorda. Lagom till Svenska cupen-finalen på torsdag i Malmö jagades spöket bort.

– Vi har inte tänkt på det. Vi såg på det som en vanlig fotbollsmatch, säger Vidar Örn Kjartansson.

Rosenberg utvisad

Han byttes ut i den 70:e minuten till stående ovationer. Då kom Markus Rosenberg (som missade den avbrutna matchen mot IFK Göteborg på grund av skada) in på planen, men MFF:s lagkapten blev utvisad i den 89:e minuten för en armbåge i ansiktet på Häckenförsvararen Emil Wahlström.

– Ska det vara rött kort har du ett par röda kort varje match, säger Markus Rosenberg.

Det blir ingen automatisk avstängning mot Häcken i cupfinalen på torsdag.

TT: Vad betyder det att ni vann mot Häcken, för första gången sedan 2011, inför torsdag?

– Mest att man slipper snacket om spöket. Allt annat är bara tre poäng, säger Rosenberg med ett leende.