Sport

Östh: Alltid varit ett geni

Mikael Appelgren coachade J-O Waldner i den sista elitseriematchen.
Mikael Appelgren coachade J-O Waldner i den sista elitseriematchen.

Glenn Östh, sportchef på Sveriges olympiska kommitté och före detta förbundskapten:

"För mig är han ett geni, har alltid varit. Redan när jag kom i kontakt med honom 1980 var han några år före sin tid. Han utvecklade sin spelstil så att den innehöll allt, med absolut suveränitet. De bästa i dag är inte i närheten av hans briljans och tajming i bollträffen. Han har alltid varit ett med bollen. Det är något magiskt över det."

Mikael Appelgren, mångårig landslagskollega, klubbkamrat och coach:

"Han har haft en ganska rutten karriär. Nej, den har förstås varit fantastisk. Han har ju vunnit i stort sett allt. Det är (Björn) Borg, (Ingemar) Stenmark och han. Han har ett fantastiskt spelsinne och bra servar. Som människa är han sprallig, snäll och schyst, en bra kompis. Vi umgås alldeles för mycket. Det är daglig kontakt på telefon om inte annat."

Anders Limpar, före detta landslagsspelare i fotboll:

"Jag är en stor vän av pingis. Jag spelade när jag var 11–12 år och fastnade, tycker om snabba sporter. Jag lärde känna J-O för 25 år sedan och har sett honom i 15 års tid. Jag är alltid här, ser varje match. Jag är mycket hedrad över att ha blivit inbjuden."

Agneta Sjödin, programledare på tv:

"Jag har följt J-O och Äpplet (Appelgren) slaviskt. Jag känner dem men det är inte så ofta vi träffas nuförtiden. Det här känns historiskt, skitkul. Synd att inte alla fick plats, det är lite sorgligt. När jag var i Kina och jobbade skröt jag om att jag kände J-O. Där blir man stjärna bara genom att känna honom. Det är en fantastiskt härlig människa: snäll, rolig, varm."

Kjell-Åke Waldner, storebror:

"Han har en fantastisk repertoar och har haft en fantastisk karriär. Vi har en jättebra relation och det är klart att det är en extra krydda att dela en passion. Vi har alltid pratat pingis. Vi började i Spårvägen när vi var 6 och 8 år. Jag slutade satsa när jag var 19-20. Jag hade ju brorsan på nära håll och kände tidigt att jag inte skulle nå så långt."

Andreas Törnqvist, Waldners sista motståndare i elitkarriären som vann matchen med 3–1:

"Han har en helt okej meritlista och en spelförståelse utöver det vanliga så det är kul att vara den sista som vann mot honom. Det var väldigt speciellt att spela i dag. Vi är inte vana med så mycket medier. Det har ringt folk konstant. Men det mäktigaste var avtackningen. Den var makalös."