Nyheter Ekonomi Världen

Östra Ukraina "som på 1800-talet"

Dmitrij Durnev, chefredaktör på Moskovskij Komsomolets i Donetsk, nära orten Sjirokino.
Dmitrij Durnev, chefredaktör på Moskovskij Komsomolets i Donetsk, nära orten Sjirokino.

Mediernas fokus har lämnat Ukraina men tragedin fortgår med oförminskad styrka, säger FN:s humanitära chef till TT.En journalist varnar för att konflikten kan frysas i åratal.

– De bygger ett Transnistrien här. Ryssland behöver inte den här regionen, men ingen tror att Ukraina kommer att kunna återvända.

Det säger Dmitrij Durnev, redaktör för tidningen Moskovskij Komsomolets utgåva i Donetsk, huvudort i de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina, men numera baserad i Mariupol väster om fronten.

47-åringen besöker regelbundet den andra sidan och finner knappt ord att beskriva utvecklingen som han menar för överskådlig tid förstört hans hemland.

– Häromdagen intervjuade jag en gammal tant i byn Krasnaja Zvezda. Hon gav makaronerna i sitt nödpaket till grannarna och behöll oljan och grynen själv. Det var som att höra från ett annat århundrade.

Durnev, en erfaren skribent för både ryska och ukrainska tidningar, berättar att familjer i området hankar sig fram på ungefär 5 000 rubel – 500 kronor – i månaden.

FN: Som kalla kriget

– Det är svårt att "sälja" den här katastrofen i medier, för du ser inget blod. Men om du sätter dig ned med dem som köar i timmar och dagar för att korsa linjen, så är det helt ohyggligt.

Det säger Barbara Manzi, sedan ett år Ukrainachef för FN:s humanitära kontor Ocha och veteran från en rad stora konfliktzoner de senaste två decennierna.

Hon beskriver tre lidande grupper: De nära fronten, som kan sakna mat, vatten och el, även om de undgår de sporadiska stridigheterna. De i de rebellkontrollerade "republikerna" LNR och DNR, som isoleras med havererad offentlig service och avskurna kontakter med Ukraina. Och internflyktingarna i Ukraina, som uttömt sina besparingar på tillfälliga boenden, resor och för att hjälpa släktingar som blivit kvar.

"Kuratorer" från Ryssland

Ryssland är helt uppenbart här för att stanna, säger Durnev.

– I höstas förde de in 1 000 ton skolböcker. De har infört rysk standard i hela den offentliga sektorn. Alla myndigheter och militära förband ned till kompaninivå kontrolleras öppet av ryska "kuratorer".

Gruvmiljardären Rinat Achmetov från Donetsk, innan kriget landets rikaste man, håller enligt Durnev på egen hand en humanitär katastrof stången med matleveranser om 5 000 ton i veckan – men i gengäld tillåts det som är kvar av hans industrier att arbeta skattefritt.

Durnev ser ingen lösning, fredsplanen Minsk 2 tror han inte på.

– Varje sida tolkar den olika. Ukraina säger att ryssarna måste lämna innan det hålls val. Ryssland vill införliva territorierna i Ukraina som de är och få in en trojansk häst.

– Det här är mitt hem. Men det är inte längre något hem för mina barn, säger Durnev och blir tjock i rösten.

Jevgenij Maloletka/AP/TT
Områdena nära fronten i östra Ukraina är svårt isolerade, som här vid byn Stanitsa i nordöstra Luhansk-regionen, där en bro sprängts. Arkivbild.