Nyheter Toppnyheter Världen

Över 20 döda i terrordåd i Bryssel

Räddningstjänsten utanför tunnelbanestationen Maalbeek, där en explosion inträffade under morgonen.
Räddningstjänsten utanför tunnelbanestationen Maalbeek, där en explosion inträffade under morgonen.

Över 20 personer uppges ha dödats och många skadats i vad som verkar vara terrordåd i tunnelbanan i Bryssel och på stadens största flygplats.Hotnivån har höjts till högsta möjliga, all kollektivtrafik har stängts och människor uppmanas att "stanna där ni är".

Explosionen inträffade mitt under rusningstid vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet. Tv-bilder visar svart rök som stiger upp ur stationen, men uppgifterna om eventuella offer går än så länge i sär.

– Det finns skadade, det finns döda. Jag vet inte hur många, säger en polisman till nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Samtidigt uppger den belgiska tv-kanalen VRT att ingen dödats i tunnelbanedådet, enligt Reuters.

All kollektivtrafik i Bryssel har stängts, meddelar myndigheterna. Belgiens kriscenter uppmanar människor att "stanna där ni är", rapporterar Reuters.

21 döda

Uppgifterna kommer efter att två kraftiga explosioner inträffat på Brysselflygplatsen Zaventem. Enligt belgiska Het Laatste Nieuws berättar vittnen om att skottlossning först hördes i avgångshallen och därefter "skrik på arabiska". Strax därefter inträffade två explosioner.

Belgiska åklagare bekräftar att attacken mot flygplatsen var ett självmordsdåd, uppger belgiska medier.

Sammanlagt 21 människor har dödats i de båda dåden, säger räddningstjänsten, enligt AFP

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, berättade Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler, som befinner sig på flygplatsen, för svd.se kort efter explosionerna.

"Ser inte bra ut"

Enligt belgiska medier inträffade de i flygplatsens avgångshall.

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion – härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen, till VRT, enligt BBC.

– Fönstren är helt krossade. Människor flydde ut i panik. Det ser inte bra ut, säger han.

"Hur mycket blod som helst"

Filmbilder som människor lagt ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

Den svenska författaren Anna Benson säger till Aftonbladet att hon var på plats när flygplatstaket framför henne rasade in.

– Det är hur mycket blod som helst här, säger hon till tidningen.

Själv klarade hon sig utan skador.

– Jag såg precis hur de bar in 40 bårar. Det är hur mycket blod som helst och massor av skadade.

Hårt drabbad stad

Zaventem är Bryssels huvudflygplats och ligger strax nordost om staden. Bryssel-regionen har dragit igång sina katastrofåtgärder.

– Katastrofplanen har aktiverats, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen RTL.

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller. Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november – då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.

Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat. Och dessutom är det är bara fyra dagar sedan Salah Abdeslam, som misstänks ha varit med och planerat terrordåden i Paris i höstas, greps i Bryssel.

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Människor lämnar flygplatsen till fots efter att två explosioner skakat avresehallen.
Daniela Schwarzer/AP/TT
Bilder från ögonvittnet Daniela Schwarzer visar rök som stiger upp från flygplatsen efter explosionerna.
TT