Nyheter Ekonomi Sverige

Överenskommelse om energi dröjer

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) siktar på att få till en uppgörelse med flera borgerliga partier om effektskatten på kärnkraft. Arkivbild.
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) siktar på att få till en uppgörelse med flera borgerliga partier om effektskatten på kärnkraft. Arkivbild.

Energiminister Ibrahim Baylans (S) löfte om besked i maj om effektskatten på kärnkraft ser ut att spricka. Regeringens samtal med oppositionen om en energiöverenskommelse kärvar.

Energiministerns pressekreterare Gunilla Hjalmarsson har bara ett svar att ge om vad som sker:

– Samtalen pågår och vi återkommer när samtalen är klara.

Så sent som häromdagen var budskapet att ett besked (troligen om en utfasning) av effektskatten på kärnkraft skulle komma inom något dygn. I mars lovade Ibrahim Baylan ett besked till kärnkraftsägarna senast under maj om effektskatten. De har krävt att den ska bort för att bidra till att stärka bolagens ekonomi i en tid av låga elpriser samt göra det rimligt att göra nödvändiga investeringar och behålla minst sex reaktorer i drift efter 2020.

Uppgifter till TT, och andra medier, gör gällande att regeringen förhandlar med tre av allianspartierna: Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Liberalerna står utanför.

M-nej till slutdatum

Moderaterna vill inte gå med på något som kan tolkas som ett nytt, indirekt slutdatum för kärnkraften. Gärna mer förnybart, men inte till priset av kärnkraftsförbud, är linjen.

Kristdemokraterna står, enligt vad TT erfar, också för den linjen.

I påskas skrev Ibrahim Baylan och Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin en debattartikel om regeringens hållning och föreslog att ett mål för en överenskommelse skulle vara att elproduktionen i Sverige skulle vara till 100 procent förnybar till 2036.

Det lästes som ett oönskat stoppdatum det året, av dem som vill behålla kärnkraften så länge det är nödvändigt och möjligt.

Miljöpartiet kan tänkas vilja ha så bra betalt som möjligt eftersom de ändå verkar vara i underläge när det gäller att fasa ut effektskatten.

Liberalerna vill inte säga mer än att förhandlingarna inte är över förrän de är över.

Vänsterpartiet uppges få information om delar som har budgeteffekter och Sverigedemokraterna är inte med och förhandlar, trots att de är en del av energikommissionen.

Stora skatteintäkter

Effektskattens vara eller inte vara betyder skillnader i intäkter på flera miljarder i statsbudgeten. Bortfall måste täckas med andra, nya intäkter, som höjda skatter på annat.

I ett pressmeddelande befarar SD att S och M landar i en uppgörelse där Miljöpartiet har fått diktera villkoren, till nackdel för energiförsörjningen, industrin och näringslivet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset