Nyheter Världen

Övergångsregering på plats i Haiti

Haitis övergångspresident Jocelerme Privert vid ett tidigare försök att svära in en premiärminister i landet. Arkivbild.
Haitis övergångspresident Jocelerme Privert vid ett tidigare försök att svära in en premiärminister i landet. Arkivbild.

Haitis övergångspresident Jocelerme Privert har nu officiellt svurit in sitt kabinett, och lovar en nödvändig knuff för att få landets valprocess tillbaka på rätt spår.

– Ni kommer inte att ha lyxen att vila, det är redan dags att sätta igång att jobba, sade han till ministrarna i Nationalpalatset.

Haiti har befunnit sig i politisk kris sedan den avgörande omgången i presidentvalet i januari ställdes in efter anklagelser om valfusk, vilket resulterade i att en efterträdare till den avgående Michel Martelly saknades.

För att försöka lösa krisen tillsattes Privert i mitten av februari, på ett 120 dagar långt mandat. Han har meddelat att han vill få den nya övergångsregeringen på plats innan det uppskjutna valet kan hållas.

Han försökte tillsätta tidigare centralbankschefen Fritz-Alphonse Jean som premiärminister i slutet av februari, men han godkändes inte. Då utsågs juristprofessorn Enex Jean-Charles, som tidigare fungerat som rådgivare till flera presidenter, i stället.

Den 15 medlemmar stora övergångsregeringen har nu godkänts både i senaten och i underhuset.

Läs också