Nyheter Världen

Övergrepp av FN-styrka skakar om

FN-soldater från Gabon och Burundi misstänks ha begått övergrepp mot flickor Centralafrikanska republiken. På bilden syns FN-styrkor i huvudstaden Bangui. Arkivbild.
FN-soldater från Gabon och Burundi misstänks ha begått övergrepp mot flickor Centralafrikanska republiken. På bilden syns FN-styrkor i huvudstaden Bangui. Arkivbild.

De nya avslöjandena om FN-soldaters sexövergrepp i Centralafrikanska republiken skakar om, men övergrepp har förekommit långt tillbaka.Det skadar FN enormt, anser utrikesminister Margot Wallström (S).

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har sagt sig vara chockad in i märgen av avslöjandena om övergrepp som ska ha inträffat 2014. De senaste uppgifterna handlar om att minst tre flickor ska ha klätts av, bundits och tvingats ha sex med en hund. Förövarna uppges vara FN-soldater från Gabon och Burundi, men det skedde i ett läger för den franska styrka som opererat i landet. Den franska styrkan är dock inte där under FN-flagg.

– Det måste följas upp omedelbart och konsekvenserna måste vara omedelbara. Det här skadar FN:s rykte så otroligt. Det undergräver tilltron till dem som fått hjälm och uniform och utrustning av FN och ska skydda befolkningen. Om de själva är förövare tar det undan all tillit, säger Margot Wallström till TT.

– Båda parter i det här måste ta sitt ansvar, både FN och berörda länder. Och man får framförallt inte mörka det och de länder det gäller måste följa upp det, säger hon.

Inget nytt

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin säger att det hela är fruktansvärt och att FN nu måste peka med hela handen.

– Kan det komma något gott ur det här är det att man tar krafttag mot det här, på alla nivåer. Vi förväntar oss det, säger Dahlin.

Men sexuellt våld utövat av FN-soldater är inget nytt, enligt Martina Lindberg, adjunkt på Försvarshögskolan och med en FN-resolution om kvinnor, fred och säkerhet, som specialområde.

– Men det har uppmärksammats mycket, mycket mer de senaste 15, och framförallt de senaste tio åren. Det är en följd av det systematiska arbetet med kvinnors rättigheter och säkerhet och jämställdhet ses som en viktig del i säkerhetsarbetet, säger Lindberg.

Åtgärder krävs

För att komma åt det sexuella våldet, också mot barn, krävs flera saker enligt Lindberg. En är ett system som gör att förövare inte kommer undan. Straffriheten är väldigt, väldigt stor och det är ett jätteproblem, säger hon.

– I FN-systemet är det hittills svagt, det är landet som personen kommer ifrån som ska ställa personen inför rätta. Är det en stat som inte prioriterar det eller har kapacitet att göra det är det svårt.

Stå till svars

Martina Lindberg understryker att det är fel att tro att västländer som skickar trupper inte har något att stå till svars för. Det är inte ett afrikanskt eller asiatiskt problem. Det kan handla om en till synes så enkel sak som synen på prostitution och sexköp.

– Har du en chef som inte anser att det här med prostitution eller sexuellt utnyttjande är viktigt ser man också mellan fingrarna på det.

Jessica Gow/TT
FN:s rykte skadas otroligt mycket, anser utrikesminister Margot Wallström apropå nya avslöjanden om sexuella övergrepp av FN-soldater. Arkivbild.

Läs också