Nöje Metro Music

Översvämningar stänger franska museer

Konstmuseet Louvren har tvingats evakuera konstverk eftersom floden Seine har svämmat över på vissa ställen. Arkivbild.
Konstmuseet Louvren har tvingats evakuera konstverk eftersom floden Seine har svämmat över på vissa ställen. Arkivbild.

Mästerverk av Renoir och Van Gogh hotas av översvämningarna i Paris. Konstmuseet Louvren har tvingats evakuera konstverk eftersom floden Seine har svämmat över.

Konstverk som förvaras i underjordiska lager i museet Louvrens lokaler i Paris har evakuerats till följd av att floden Seine har stigit över fem meter och svämmat över på en del platser.

"Målet är att flytta verken som försvaras i de delar som är mest sårbara för översvämning och flytta dem högre upp i byggnaden", säger museet i ett pressmeddelande.

Även Musée d'Orsay, som ligger alldeles invid floden, har tvingats stänga ned. Men en talesperson för konstmuseet tonar ned översvämningshotet:

– Det här är en situation vi ofta står inför.

Enligt Musée d'Orsay är båda institutioner väl förberedda inför en eventuell total översvämning. Louvren kan evakuera alla de verk som finns i underjordiska lager på 72 timmar, medan Musée d'Orsay kan göra det på 96 timmar.

Vissa områden i Frankrike har drabbats av de värsta översvämningarna på över 100 år. Den franska presidenten Francois Hollande har därför utlyst katastroftillstånd på dessa områden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset