Sport Sport-topp

08-derby i cupen – på nylagd matta

IFK Göteborg vann Svenska Cupen 2015, men är inte kvar i årets turnering där kvartsfinalerna har lottats. Arkivbild.
IFK Göteborg vann Svenska Cupen 2015, men är inte kvar i årets turnering där kvartsfinalerna har lottats. Arkivbild.

2014 års svenska mästare i fotboll, Malmö FF, ställs mot fjolårets allsvenska vinnare IFK Norrköping i kvartsfinalen i Svenska Cupen.Och så blir det ett Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby.

De övriga två matcherna i kvartsfinalerna är Kalmar FF–Helsingborg och Häcken–Halmstad.

Lottningen genomfördes i SVT:s Gomorron Sverige och det var ordföranden i fotbollsförbundets tävlingskommitté, Gerhard Sager, som lyfte upp de gula och blå bollarna ur skålarna. Malmö FF, AIK, Kalmar FF och Häcken – som lyckats bäst i gruppspelet – har hemmaplansfördel i kvartsfinalerna.

– Det var nog inte den lottningen som Malmö hade önskat sig, Norrköping har sett bra ut på försäsongen, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog som var med vid lottningen.

Han ser fram emot Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby.

– En riktigt rolig kvartsfinal, vilket drag det kommer bli, säger han.

Eftersom AIK:s hemmaarena Friends är upptagen av melodifestivalen i helgen, då de övriga kvartsfinalerna spelas, var det inledningsvis osäkert var derbyt skulle spelas. Nu blir det match på Friends trots allt, på tisdag i nästa vecka.

"Ett nytt naturgräs kommer att läggas in efter lördagens evenemang på arenan. Att få spela matchen på vår ordinarie hemmaplan gläder samtliga i klubben", säger AIK Fotbolls VD Mikael Ahlerup till klubbens webbplats.

Semifinalerna spelas den 19 och 20 mars och finalen den 5 maj.