Nyheter Toppnyheter

13 döda i norsk helikopterkrasch

Stjärtpartiet från den kraschade Eurocopter EC-225 Super Puma helikoptern bärgades på fredagskvällen. Samtliga ombord omkom i en helikopterolycka i närheten av Bergen i Norge, enligt räddningsmyndigheter. Helikoptern var på väg från en oljeplattform i Nordsjön med 13 människor ombord när den störtade från hög höjd.
Stjärtpartiet från den kraschade Eurocopter EC-225 Super Puma helikoptern bärgades på fredagskvällen. Samtliga ombord omkom i en helikopterolycka i närheten av Bergen i Norge, enligt räddningsmyndigheter. Helikoptern var på väg från en oljeplattform i Nordsjön med 13 människor ombord när den störtade från hög höjd.

Samtliga ombord omkom i en helikopterolycka nära Bergen i Norge. Helikoptern var på väg från en oljeplattform i Nordsjön med 13 människor ombord när den störtade från hög höjd.

Det norska luftfartsverket, Luftfartstilsynet, införde flygförbud för samtliga helikoptrar av den typ som drabbades av olyckan, rapporterar norska NTB. På fredagseftermiddagen bekräftade räddningspersonal att samtliga 13 ombord omkom i olyckan.

Oljebolaget Statoil meddelade att produktionen på den berörda plattformen Gullfaks B har stängts tills vidare på grund av olyckan. Bolaget ville inte säga när produktionen återupptas, skriver Reuters.

Tappade höjd

Före kraschen tappade helikoptern snabbt 640 meter i höjd, enligt NRK som hänvisar till uppgifter från flightradar24.com. Ett ögonvittne berättar att han såg hur helikopterns rotor lossnade.

– Helikoptern exploderade då den träffade marken, säger Jon Sekkingstad till NRK.

Rotorn och andra vrakdelar hittades på en holme medan delar av helikopterkroppen ligger i havet på sex–sju meters djup.

Susanne Moe bor på Vindenes, en kort bilfärd från området där helikoptern kraschat. Från sitt hem kunde hon se hur rök steg upp från olycksplatsen.

– Jag hörde att en helikopter var på väg, sedan blev det alldeles stilla. Och sedan kom smällen. Det skakade i hela huset, berättar hon för VG.

Elva norrmän ombord

Helikoptern användes för att transportera oljearbetare och hade elva norrmän, en britt och en italienare ombord. Den var på väg från oljeplattformen i Nordsjön till flygplatsen i Flesland.

Statoil har mobiliserat sin beredskapsorganisation efter olyckan och tills vidare stoppat all helikoptertrafik, enligt NTB. Enligt uppgifter från norska luftfartsverket har planerat underhåll av helikoptern skjutits upp två gånger, rapporterar VG.

Norges statsminister Erna Solberg skriver på Twitter att uppgifterna om den störtade helikoptern är "fruktansvärda".

Det norska kungahuset meddelade att besöket i Stockholm i samband med kung Carl Gustafs födelsedag ställs in.

Efter olyckan beslutade den brittiska luftfartsmyndigheten ställa in flygningar med Super Puma-helikoptrar, samma typ som störtade i Norge.

Torstein Bøe/AP/TT
Huvudrotorn från den kraschade Eurocopter EC-225 Super Puma helikoptern ligger på fredagskvällen en bra bit up på land. Samtliga ombord omkom i en helikopterolycka i närheten av Bergen i Norge, enligt räddningsmyndigheter. Helikoptern var på väg från en oljeplattform i Nordsjön med 13 människor ombord när den störtade från hög höjd.