Nyheter Sverige Sverige-topp

13 häktas för attackplanen

Asylboendet vid en camping i Nynäshamn var målet för de 14 män som begärts häktade för förberedelse till grov misshandel, enligt åklagaren.
Asylboendet vid en camping i Nynäshamn var målet för de 14 män som begärts häktade för förberedelse till grov misshandel, enligt åklagaren.

Tretton av de fjorton män som planerade en attack mot ett asylboende i Nynäshamn har häktats. En av dem släpptes på fri fot med hänsyn till hans ålder.

När den sista häktningsförhandlingen avslutades på fredagseftermiddagen stod det klart att samtliga 14 är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för förberedelse till grov misshandel.

– Alla häktades förutom en av dem som är 17 år. Han försattes på fri fot med hänsyn till sin ungdom, säger kammaråklagare Patrik Viklund.

Förnekar brott

De flesta av de misstänkta är polska medborgare. Alla bor inte i Sverige.

– Utredningen kommer nu fortsätta fram till den 25 februari då man ska ta ställning till om åtal går att väckas eller om man ska begära åtalsförlängning. Under resans gång kan misstankegraden för olika personer bli starkare eller svagare, säger Patrik Viklund.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

– Sedan har de olika berättelser om vad de känner till. Jag kan inte säga hur de känner varandra eller vad de har för kopplingar till varandra.

Många åhörare

I torsdags hölls häktningsförhandlingar mot fyra misstänkta. Många hade samlats i Södertörns tingsrätt på fredagsmorgonen för att stödja de misstänka männen när förhandlingarna fortsatte mot övriga tio.

Aftonbladets fotograf uppskattade anhängarna till ett femtiotal. Åhörarna var så många att förhandlingarna inte kunde börja i tid. Ett 15-tal poliser befann sig på plats under dagen.

Det var i måndags kväll som polisen grep de 14. I deras bilar hittades påkar, knivar, järnrör och yxor.

De misstänkta greps inte långt från ett asylboende vid en camping i Nynäshamn. Händelsen rubriceras som förberedelse till grov misshandel.