Nyheter Sverige Sverige-topp

135 000 till attackerad tjänsteman

En socialsekreterare får 135 000 av sin arbetsgivare sedan hon hotats efter ett beslut hon fattat i arbetet. Arkivbild.
En socialsekreterare får 135 000 av sin arbetsgivare sedan hon hotats efter ett beslut hon fattat i arbetet. Arkivbild.

Den socialsekretare som hotades och fick sin bil bränd efter ett beslut hon fattat i jobbet fick 135 000 kronor av sin arbetsgivare Botkyrka kommun, enligt DN.

Förra året blev två anställda på kommunen uthängda på sociala medier och hotade efter ett beslut som fattades. En socialsekreterares bil brändes upp och fem brandattacker utfördes också mot socialtjänstens lokaler, med stora materiella skador som följd.

Kvinnan kände sig tvingad att sälja sitt hus och lever i dag under skyddad identitet. Efter förlikning med facket accepterade hon kommunens bud på 135 000 kronor i ersättning, vilket efter skatt innebar 63 000.

– Det täcker ganska precis mina utgifter till följd av attentatet, men det blir ingenting över för sveda och värk, säger hon i en intervju med DN.

Två av elva åtalade dömdes till fängelse för attackerna och en dömdes till skyddstillsyn för medhjälp. Fallet ska upp i hovrätten.

Kvinnan är besviken på kommunen och känner att stödet från arbetsgivaren har brustit. Ingen från kommunen deltog exempelvis vid rättegången.

Hon och hennes kollega ska skriva om händelserna.

– Då blir det något konstruktivt och jag kan lägga det här bedrövliga året bakom mig. Det här måste börja talas om och tas på allvar på nationell nivå, säger hon till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset