Nyheter Toppnyheter

14 döda och 156 saknade efter skalv

En kvinna leds bort från det kollapsade bostadshuset i Tainan efter jordbävningen.
En kvinna leds bort från det kollapsade bostadshuset i Tainan efter jordbävningen.

Över 150 människor saknas efter ett jordskalv miljonstaden Tainan i sydvästra Taiwan. 14 dödsfall har hittills rapporterats, men hundratals har också räddats från rasmassorna.

En av byggnaderna som rasade var ett minst 16 våningar högt bostadshus, fullt med människor som återvänt hem från firandet av det kinesiska nyåret fredagskvällen svensk tid. Räddningsarbetare har sökt igenom rasmassorna och fått ut mer än 250 överlevande från huset som rymde 96 lägenheter. Men också en tio dagar gammal flicka hittades död i sin döde fars famn.

Vice brandkårschef Liang Chuan-shun säger till AFP att det återstående räddningsarbetet är en "kapplöpning mot tiden". Sammanlagt 156 personer kunde på lördagskvällen svensk tid inte nås av sina anhöriga i Tainan och närliggande orter, uppger Taiwans nationella kriscentrum.

Misstänkt byggfusk

Husraset har väckt frågor om hur byggnaden var konstruerad. Tjänstemän i Tainan anser att det är för tidigt för att säga om det var brister i konstruktionen som låg bakom kollapsen. Samtidigt säger regeringstjänstemannen Liu Shih-chung enligt Reuters att det kan ha funnits problem med stål och cement av dålig kvalitet i byggnaden.

Flera andra kvarter rasade också mer eller mindre samman, och minst 30 personer räddades ur ett annat bostadshus.

Många anhöriga hoppades ännu på lördagskvällen att finna saknade släktingar vid raserade hus i Tainan.

– Min syster, hennes man och deras barn bor på tredje våningen och jag har inte hört något om dem sedan jag kom hit. Jag kommer att vänta så länge det behövs. Jag tänker inte ge upp hoppet, sade Wang Chien-ming till AFP.

Nära eldsringen

Jordbävningen beräknades först ha en magnitud på 6,7, men nedgraderades sedan till 6,4.

Taiwan ligger nära den så kallade eldsringen, där kontinentalplattor möts. Det är en av de seismiskt mest aktiva regionerna i världen. I september 1999 drabbades Taiwan av en förödande jordbävning med magnituden 7,6, som dödade runt 2 400 personer.

Wally Santana/ AP/ TT
Räddningsarbetare söker igenom en raserad byggnad i Tainan under morgontimmarna.